Адман Мохамед Хан – още за камилите

0

Камилите  ги виждаме на плажовете и си правим снимки с тях.

Едни напомпват ци….ците, други устните

Ето разказа на Адман Мохамед Хан – потомствен животновъд и най-вече камилар. Израснал между камилите, с баща ветеринарен лекар – д-р Адман, който от дълги години живее и работи в България (Варна).
– “90% от моите сънародници са близо до камилите или отглеждат камили, въпреки от това, че голяма част от тях карат модерни коли. Камилите ги използваме да ни дават мляко и месо. Те запълват свободното ни време, като ги подготвяме за състезания или само да ги яздим.

Състезанията са два вида. Едното е надбягване с камили, другото е конкурса по красота. Има и спортни игри с камили. Състезанието по красота е изключително интересно. Ще кажете, къде я виждате тази красота. Да ви кажа, този конкурс е много по-вълнуващ и продължителен от конкурсите за красота при жените (да ме извинят). Събира и много повече публика. Аз лично съм участвал два пъти в екипа на победителката на този конкурс.

 Състезанието по-рано се провеждаше в пустинята, сега се провежда близо до големите градове. Най-голямото състезание се провежда в Алдафра-Абу Даби. Периода е декември и януари. Участничките са от Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн.

Камилите пристигат на изложбената площадка, настаняват се като принцеси и стоят там, до приключване на състезанието. Това означава най-малко един месец. Таксата за престоя – там се грижат за камилите, да не им липсва нищо, е около 7-8 000 долара. С пристигането си, камилите се проверяват за бутокс, задължително допинг тест, родословно дърво и куп още изисквания. Камилите не трябва да са дебели и стари и да са високи поне три метра. Журито се състой от 4-5 от най-добрите специалисти по камилите в арабския свят.

За състезанието обикновено пристигат 5-6000 камили. Всеки ден, комисията отстранява някои от участниците, за да останат финалните десет. Следва нова класация за да останат три камили. Следва финалния ден, на който се определя и победителката. Разбира се, наградите са огромни. Стигали сме бюджет до 50 милиона долара за организиране на състезанието и за наградите.

Бях в екипа на мой приятел и клиент на баща ми. Неговата камила Шеиха Ал Ла Ма Сир спечели първо място. Обикновено емира иска да купи най-добрата камила, но не винаги собственика му я продава. В ОАЕ има две фамилии камилари, които имат и развъждат най-добрите камили красавици. Това са фамилиите Ал Мансура и Ал Мазрух, като правило най-ценни са черните камили. А относно бутокса и допинга правила са безкомпромисни. Въпреки това, има случаи на място да бъде сложен ботокс. Камилите са нашата радост, нашето развлечение, нашата работа.
Адман Мохамед Хан

ОСТАВИ КОМЕНТАР