Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


ШВЕЙЦАРИЯ: през 2018 г. в страната са консумирани 188 000 тона сирене. Всеки потребител е консумирал средно 320 грама или 1,5% повече сирене, отколкото през предходната година. Особено популярни са пресните сирена (моцарела, кварк, извара, маскарпоне, рикота и крема сирене). Тук растежът през последните десет години е бил 16% или 1.1 кг.  Две трети от прясното сирене, консумирано от швейцарците, произхожда от местно производство. Вътрешният дял на полутвърдите сирена остана стабилен на 67% през 2018 г. в сравнение с предходната година, което означава, че една трета са били внесени стоки.


ФРАНЦИЯ: Французите ще построят огромна ферма за производството на насекоми, в която ще работят роботи. Според тях, бъдещето на храненето за хората е протеинът на „червеите“, еднакво ценен от гледна точка на храненето, също както е месото от домашните птици или свинското. В допълнение, развъждането на насекоми е по-евтино и по-органично. Те могат да се хранят например с отпадъци от производството на сокове.
Понастоящем в света се консумират около 1900 вида насекоми. Сред тях можем да споменем мравки, бръмбари или гъсеници.


БЕЛАРУС: Президентът на Беларус – Александър Лукашенко, заяви, че добивът на петрол в Републиката не е толкова печеливш, колкото селското стопанство. „Беларуският петрол, който продаваме, няма такава рентабилност. А някои стопанства, които се занимават с картофи, лук и други зеленчукови култури (и не само зеленчукови) имат добри печалби и добра доходност“.
Президентът каза, че, работейки в земеделието, няма да станеш милиардер и милионер, но можеш да живееш нормално. И поради изменението на климата в републиката, според него, скоро ще бъде възможно да се развият някои „нетрадиционни култури“.


КИТАЙ: тригодишна коза от северната провинция Шанси, непрекъснато дегустирала храната на собственика си и заради това, придобила голяма популярност. Лий Фу многократно забелязвал как една от козите му, в продължение на няколко години опитвала всеки ден от храната му. Отначало Лий Фу  се замисли как да „сложи под ножа“ крадеца.
Но накрая решил да създаде страница на уеб сайт на козата си. За по-малко от няколко седмици, вече двамата имали повече от 300 000 последователи, които наблюдавали как козата яде от храната за хора. Поради това Фу  се отказал от решението си, той да опита от месото на  домашния си любимец, и с удоволствие споделял храната си с нея пред камерите и пред любопитните наблюдатели.


ЕТИОПИЯ: В столицата на Етиопия, където живеят около шест милиона жители, според градската администрация, има около 300 000 кучета. Около 80% от тях са бездомни животни. Още през 2007 и 2013 г. градската администрация позволила голям брой улични кучета да се евтаназират.
Активистката по правата на животните – Елени Хайлу, остро разкритикува действията на управата. „По мое мнение, убиването на уличните кучета няма да промени нищо. Вместо това животните трябва да бъдат ваксинирани и стерилизирани. Иначе броят на бездомните кучета отново ще се повиши“.


ЛОНДОН: в града е открит магазин Fauxmagerie, за продажбата на „сирена“, които не са млечни продукти и са предназначени да заменят истинските сирена. След протести от Dairy UK, собствениците на магазина обясниха, че клиентите им не се заблуждават от имената, защото знаят разликата между фалшиви и истински млечни продукти. Колкото и да е странно, Dairy UK получава телефонни обаждания от хора, които се нуждаят от обяснение, защо новото „сирене” не притежава същия вкус, като на истинското сирене, за което се предполага, че ще имитира.


САЩ: алтернатива на обикновените яйца от JUST е готова да се настани на рафтовете на обикновените магазини. И това ще се случи тази есен. През последните години продуктовата линия на веганската фирма се разшири значително. Сега има майонеза, тесто за бисквити, и друга храна. Те се основават на растителни съставки.
Освен това компанията разполага със собствена високотехнологична лаборатория, в която се отглежда изкуствено месо. Компанията се конкурира с Impossible Foods, Memphis Meats и редица други подобни стартиращи компании, опитвайки се да донесе „месото от тръбата“ на масите.


ЧЕХИЯ: открита е незаконна кланица за добитък и тренажиране на месо в Богдаледе в Прага. Близо 1200 кг говеждо месо бяха открити на мястото без документация за произход и без маркировка. Операторът за нарушение на безопасността на храните, е глобен с 50 милиона чешки крони.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here