Швейцария – Колко пари дава една крава

1

Колко пари се получават годишно, от една крава и колко се купува млякото на швейцарските фермери.
Не случайно сме избрали Швейцария. Страната не е в ЕО. Това обаче не и пречи да развива много добро млечно говедовъдство. И не случайно миналата седмица Швейцарския отбор спечели две шампионски титли и две резервни на Европейския шампионат за Холщайн. Средната продуктивност на кравите е висока и всяка година бележи ръст.

Холщайн за Швейцария – резултати 2018 г

За да се случва това, най-голямо значение има икономиката при млечното говедовъдство. Тя зависи най вече от приходите – цената на млякото и месото за говедовъдите и съответно общите приходи и разходите. Щом имаме възход и ход нагоре, това показва, че е намерен баланса между горните два компонента.
Цената на млякото (средна) през последните години  е  малко над 60 сантиметра за килограм мляко или един лев. Ако питате швейцарският фермер доволен ли е, той ще каже вероятно НЕ – през 2012 г и 2013 г получаваха по 79.1 и 74,4 сантима. Също така може да се отбележат и значителните разлики в цените при лятното и зимното мляко, млякото получено в планината и долините. Млеката, предназначени за приготвянето на специални млечни продукти са с 20 сантима по-скъпи от другите млека.

Другият важен показател, които се отчита за миналата година, това е стойността на получената продукцията за една година от една крава. Средната стойност на продукцията на стопанство, се е увеличила през последните години, поради увеличаването на производството.

Ако средните количества мляко, произведени в стопанство, се умножат по средните цени на млякото, става ясно, че стойността на продукцията на стопанство непрекъснато нараства през последните години.
Централният анализ на Agroscope за 2017 г. също показва, че дохода за крава (включително ползите от продажбите на животни) в областта на долината е около 3,451 франка / 5941 лева/, в хълмистия регион около 3090/ 5096 лева/, а в планинския район – 2687 франка/ 4614 лева/. Основната причина за увеличаването на стойността на продукцията е, че броят на по-големите млечни ферми се е увеличил.

Няколко неща, заради които ни се иска да се телепортираме в Швейцария, още сега

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here