Цена на млякото- април 2019

1

Цената на суровото млякото е най-важният фактор за съществуването на фермата. Въпреки, че през последните месеци има информация, че цената на млякото върви надолу, няма кой знае каква реакция от страна на фермерите. Това означава, че сегашната цена ги устройва или им е писнало от всичко и карат ден за ден.
Друго обяснение няма.
Дори предложението за de minimis беше казано шепнешком на последния Консултативен съвет по животновъдство.

Информацията показва, че цената за килограм мляко в по-големите ферми се движи в рамките на 0.65-0.70 лева. За по малките доставчици, цената гравитира около 0.60 лева, но има цени под 0.55 лева. При тях  вероятно играе роля качеството. Дали тези стотинки са достатъчни, за да функционира една ферма, е въпрос на друг анализ.

Цените, които ще цитираме за месец април, са официална информация на нашата статистика и са вписани в страниците на Млечната обсерватория. За да бъдем докрай ясни, средната цена се базира на всичкото изкупено мляко, а не на средна цена за ферма.

Средната изкупна цена на суровото мляко през месец април в ЕО е  67.62  лева за 100 кг мляко, но има ход нагоре от 25 стотинки в сравнение с месец март. У нас изкупната цена през април е била 59.80 лева за 100 кг мляко. Лошото е, че ходът е надолу с 45 стотинки за 100 кг.

Независимо, че производството ни на краве мляко е изключително скромно и в противовес на икономическите закони, изкупните цени при нас са едни от най-ниските  в ЕО.

След нас са Литва с цена от 56.96 лева и Румъния – 58.67 лева. За съседите обаче не трябва да се забравя, че за тон предадено мляко се дава бонус от 32.60 лева. Традиционните „опашкари“ по отношение на цените – Унгария, Латвия, Португалия изглежда са излезли от нивото на ниските цени.
Най високи са цените в Кипър, където все още съществува нещо като млечен борд – 112 лева за 100 кг мляко, следва Малта с 91.49 лева и Гърция -75.12 лева. За Гърция сме писали много пъти – там структурните промени завършиха, останали са ферми, които са издържали на икономическите сътресения, имат пазари за сиренето и най-вече яки професионални организации. През последните месеци, дори направиха общо сдружение с млекопреработвателите за производството на запазени марки сирена.

Какви ще са цените за месец май. Доста ферми получиха новите Договори с една стотинка надолу, при други цената се запази на априлско ниво. Индикацията, която се получава от другите страни показва, че за май също има задържане на априлските цени, но някъде има и намаление, макар и незначително.
Какво предлага един от най-големите кооперативи FrieslandCampina – гарантирана цена за май 2019: –  69.05 лева за 100 кг мляко.

Гарантираната цена на FrieslandCampina пада с 1.47 лева в сравнение с гарантираната цена от миналия месец  70.52 лева.  Очакванията са цените да останат относително стабилни през следващия период. Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко с протеиново съдържание от 3,47%, съдържание на мазнини 4,41% и съдържание на лактоза 4,51% и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 800 000 кг мляко годишно.

Биологичната гаранционна цена на FrieslandCampina остава същата като биологичната гарантирана цена от миналия месец 95 лева, включително положителна корекция от 0,18 евро.
Очаква се цените, плащани за биологично земеделско мляко от референтните компании, да останат стабилни. Органичната гарантирана цена се прилага за 100 кг мляко с 3,47% протеин, 4,41% мазнина и 4,51% лактоза и е без ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 600 000 кг мляко на годишна база.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Ми то БГ кога е било нормално всичко е на опаки те нагоре ние надолу

ОСТАВИ КОМЕНТАР