101 каба гайди ще открият осмия национален събор на овцевъдите в България

0

Със 101 каба гайди ще се открие на 10-ти май Осмия Национален събор на овцевъдите в България.

Официалното откриване на събитието край Петропавловския манастир до град Лясковец е в 11:00 часа. В началото, в духа на народните традиции, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна ще изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни ще участват в събора тази година. Събитието от 10-ти до 12 май ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ за да се насърчи потреблението на овчи и кози продукти произведени от български суровини.

В специализирани изложения ще са представени близо 1000 животни – овце, кози, месодайни говеда, пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и др. 15 специализирани фирми ще покажат  селскостопанска техника, а 30 български фермери преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място своя  продукция.

През трите дни на събора ще има мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, кулинарни  атракции, чевермета. Фолклор от цялата страна, свързан с Гергьовденската обредност, ще бъде представен през трите дни на събора по време на конкурса „Заблеяло ми агънце“ от над 2000 изпълнители.

Във вечерния концерт на 10-ти май отново ще може да се чуят изпълненията на оркестър  101 каба гайди, както  и на  младата народната певица Светла Дукатева. На следващата вечер, в събота,от 18:00 часа ще има хоротека и народни веселби, а в 21:00 часа започват мистичните изпълнения на нестинарите.

Sliven news

ОСТАВИ КОМЕНТАР