АЧС – Ветеринарите са на ход

0
Това съобщение на БАБХ за потвърден случай на Африканската чума по свинете е изключително обезпокояващо. Досега се оправяхме по някакъв начин – ограда, единични случаи на умрели диви свине, няколко случая по фермите. Всичко това мина и вероятно отговорните за това са си изпълнили добре задълженията.
Новото огнище, което бе констатирано преди няколко дни е изключително обезпокоително. Ясно е, че БАБХ ще направи всичко, което се изисква. Сега остава и обществото и фермерите добре да си “изиграят” ролята. Никакво укриване на евентуално умрели или заразени свине, стриктно да се изпълняват изискванията относно ликвидирането на това заболяване. Още повече, че сега е сезон на пътуванията и разнасянето на заразата може да стане много лесно.
Бъдете нащрек и сигнализирайте всяко едно съмнение до БАБХ относно АЧС. Ако не се справим с това, чака ни съдбата на Румъния – една година борба със заболяването, милиони евро заровени в земята и над 300 000 бр. животни, високи цени по магазините на свинското и хиляди безработни.
В момента Полша е на същата позиция.
Не трябва да допуснем заболяването в нашите ферми. То и прасета не останаха, а сега и чума.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Заболяването е регистрирано в село Жернов, област Плевен

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен на 2 юли 2019 г. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели. След постъпило уведомление за случая в ОДБХ-Плевен, незабавно е сформиран екип за проверка на място.

Взетите проби от умрелите прасета са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 4 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук (5.3.2019г.). Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN..

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР