Чума по свинете – Анализ

4

Няма начин да не пишем за Чумата по свинете. Всеки ден трябва да се пише, да се дават разяснения, как да се предпазим от заразата, как да запазим нашите ферми. След време ще се правят анализи и пак ще се окаже, че компромисите, които са правени, се равняват на милиони, и те излизат джоба на данъкоплатеца – разбирай обществото.

Организацията Copa Cogega, също излезе с анализ по отношение заболяването Африканска чума по свинете. Това проучване отчита повишаването на цените и развитието на болестта в Европа и Китай. Цените в началото на годината, намаляват донякъде, а от края на март следва ускорено увеличение от 135 евро/100 кг на  160 евро/100 кг. Тази промяна се дължи на увеличеното търсене на свинско месо в Китай, който е най-големият вносител на свинско месо от ЕС. През януари 2019 г. износът на ЕС за Китай се е увеличил с 14,5% (140 000 тона), много по-високи от втората страна вносителка –  Япония (+ 7,7% или 41 000 тона).

Положението в ЕС
Понастоящем в ПолшаРумънияБългарияБелгияУнгария и Балтийските страни се води битка с болестта .

Ситуацията в Китай
Китайското правителство е потвърдило избухването на АЧС през август миналата година и е  съобщено за 118 огнища в 28 провинции, в резултат на което са заклани 1 милион прасета в опит да се спре разпространението. Някои от мерките, въведени от правителството, предвиждаха 3 км епидемични зони и 10 км мъртви зони около зоните, където бяха открити огнища и въпреки това въвеждаха строг контрол върху движението на животните. Също така, забранени са покупки на животни и от март са наложени строги мерки за контрол в кланиците в страната.
Впоследствие епидемиологичните проучвания, проведени в 68 огнища, разкриха основните причини за това разпространение.
По-конкретно – 46% се дължат на лоши хигиенни условия, 34% на храненето и 19% на транспорта.
Сега положението е по-добро, тъй като след 5 април са премахнати 107 епидемични зони.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. При нас в Плевенска област са други водещите причини за разпространението на АЧС.

  2. В потвърждение на моето епизоотологично проучване от днес: прасе болно от АЧС в с.Дъбован,общ.Гулянци собственост на ветеринарен техник Харалабми/Ламбо/, купено от с.Брест/от 09.07.19г. открито огнище на АЧС/ . Същият също обича да лекува нерагламентирано. Запомнете: регистрирани са 20 прасета, а утре за евтаназацията ще намерят 1 прасе. Лично мнение. ЦИРКА Е ПЪЛЕН ! РР: АЧС е потвърдено и в гр.Мизия.

    • Милчо, какво е това АЧС и какво да правим прасетата си. Как се разболяват и какво правят

ОСТАВИ КОМЕНТАР