Производство мляко – месец май

1

Преди цената на млякото е производството на мляко.
Каква е ситуацията по отношение производството на мляко у нас до края на месец май тази година.

Отново известяваме нашите читатели, че анализа е на база преработено мляко в предприятията. Възможно е да има и малки количества мляко от внос. Количествата обаче не са големи и няма да повлияят на анализа.

От началото на годината са преработени 285 537 тона сурово мляко от крави, биволи, овце и кози. Това количество мляко обаче е с над 5000 т   по-малко в сравнение за същия период за миналата година. Преработеното краве мляко е 269 728 т. и е също с близо 4000 т по-малко.
От останалите три вида животни – биволи, овце и кози през първите пет месеца на годината са преработени 15 809 т мляко. Миналата година от тези животни са преработени 16 579 т, което означава 770 т. по малко преработено мляко.

Сравнявайки месеците май на тази и миналата година, имаме по-малко обработено мляко с 296 т краве мляко в сравнение с миналата година, а общото получено мляко за този период отново е с 688 т по-малко.

На пръв поглед някой може да каже, тези цифри са нормални.

Цифрите не само са лоши, но трябва да послужат като камбана за всички по веригата производство и обработка на мляко.

Намаляваме кравите, намаляваме и производството.Това означава нулев прогрес в генетиката. Другите намаляват броят на отглежданите животните, но увеличават производството на мляко.
У нас  се случва обратното.

Това означава, че и при генетиката ни нещо не е наред.

При другите млека – биволско, овче и козе нещата са трагични. С преработеното  тяхно мляко с мъка се осигурява по един килограм сирене на глава от населението ни, за първите  пет месеца на годината.
Тази ситуация не е от днес. Ситуацията с малкото производство и ниските изкупни цени все още се държи под контрол. Използват се сполучливо и „инструментите“ де минимис, обвързана подкрепа, скрити продажби на продукция и др. Въпросът е до кога ще се издържи така. Ами ако  следващата година няма инструменти, ако влязат агнетата на конкуренцията, какво ще се случи при овцевъди, козевъди и биволовъди. Въпреки радикалните и навременни предложения на НОКА, за малките мандри, кланиците, организациите на производители и др. въпроса за производството на мляко остава открит. Час по скоро трябва да има анализ на ситуацията ,среща на млекопроизводители и преработватели, МЗХГ, развъдните асоциации, където да се набележат бързи мерки за подобряване ситуацията при тези животни. Очаквайте анализа и за цената на млякото.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР