Близо сме до ваксината против АЧС

2

За първи път във Виетнам, през февруари т.г. е регистрирано огнище на Африканска чума, която  вече се разпространила  във фермите на 61  от 63 провинции за страната. Във Виетнам вече са убити повече от 2,9 милиона от 30 милионната популация на свинете.

Всичко това е накарало виетнамските учени да работят денонощно по отношение създаване на ваксина против АЧС.
Официалната агенция за новини във Виетнам (VNA) е съобщила за разработена ваксина от Националния университет по селско стопанство във Виетнам, която е тествана в лабораторията й, и в три ферми в Северен Виетнам. В първоначалните опити – 31 от 33 прасета, инжектирани с тест ваксината, са все още здрави. Неваксинираните свине в тестваните  ферми са умрели от вируса, се казва в доклада, без да се посочват конкретни цифри. Не са дадени допълнителни подробности относно ваксината или опитите. Учените заявяват, че ваксината все още се нуждае от допълнителни изследвания и изисква тестване в по-голям мащаб.

Румъния, където днес се навършва точно една година от откриване на първото огнище на АЧС, вече води преговори с Виетнам да изпрати свои специалисти, които да помагат на виетнамските си колеги.
“Борбата с чумата в Румъния през тази година е напълно безуспешна” – затова и техния министър на земеделието като казва, че „това е темата на деня и нощта“.

В Румъния към тази дата африканският свински вредител (PPA) се развива в 140 населени места в 20 окръга с общо 416 огнища (от които едно огнище в стопанство тип А). В други 4 окръга има само случаи на глигани. Общо са елиминирани 372 335 прасета, засегнати от болестта, а при глигани има 1660 случая. Последния случаи на АЧС е от 29.07.2019г когато вируса е установен във ферма с 1700 прасета в Ракари.

За Govedovad.com – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com

2 КОМЕНТАРИ

  1. Нещо не ми се вярва, ама дано. В цял свят няма ваксина, руските лекари се боят от 10+ години с това заболяване и точно Виетнамците да успеят. Дано 😉

ОСТАВИ КОМЕНТАР