Световната среща на IDF 2019

0

Годишната Световна среща на върха на IDF (Международната млечна федерация), бе проведена в  Истанбул. На събитието присъстват повече от 1000 представители на млечната индустрия от 55 държави.

Според президента на IDF д-р Джудит Брайънс, пред световната млечна индустрия днес има няколко предизвикателства.
– “Основното е необходимостта да се изхрани  нарастващото население на планетата. Другата важна роля на индустрията е борбата срещу бедността, тъй като животновъдството и скотовъдството са ключов фактор в тази борба в селските райони на най-бедните страни в света. Глобалната млечна общност е един милиард души и в момента тя храни 6 милиарда потребители. Страните, които произвеждат млечни продукти, вярват в създаването на  „по-здрава планета “, насочена към неравенството и премахване на бедността.
През 2015 г. средната консумация на мляко на глава от населението е 111,5 кг.  През 2016 г. тази цифра спадна до 111,1 кг. При население от 7,4 милиарда души общият спад е 2,96 милиона тона.
Припомнете си, че през 2016 г. светът произведе 826 милиона тона сурово мляко.
Имаме страхотна история, за да разкажем за храненето, както и за напредъка, който постигаме в околната среда. Нито един производствен сектор не е перфектен и винаги има място да се стремим към усъвършенстване, но ние имаме визия, имаме своите цели и няма да спестим усилия да направим всичко, за да ги постигнем” .

Консумацията на мляко в Турция е около 270 кг на глава от населението годишно, заяви д-р Бекир Пакердерли, министър на земеделието и горите на Турция, по време на изказване на Световната среща на върха на млечните продукти в Истанбул.

В същото време консумацията на течно мляко е 41,5 кг, кисело мляко – 31 кг, сирене – 17,8 кг, масло – 1,67 кг на глава от населението. По производството на млечни продукти, Турция заема 8-мо място в света а по обем и 3-то място в Европа.
Особено внимание се отделя на семейните ферми и редица програми за тяхното подпомагане

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР