EП одобри вноса на месо от САЩ

8

Какво ще стане, може само да гадаем, защото с нашето малко производство на говеждо месо не можем нито да сме сериозни износители, нито да задоволим нашето потребление. Може да се окаже, че е било по-добре, че не сме кой знае какъв производител на месо. Или по-просто казано, да му мислят големите европейски производители на месо.

На 26 ноември Европейският парламент гласува за одобряване на план за предоставяне на Съединените щати  дял от безмитната квота за внос на говеждо месо за Европейския съюз. Споразумението, което беше подписано и обявено през август, се прие от Парламента с  457 гласа  за, 140 против и 71 въздържали  при гласуването.

Споразумението предоставя на САЩ възможността да утрои годишния си безмитен износ на нехормонално  говеждо месо за ЕС през следващите седем години. В началото ще бъдат приети за внос на 18 500 метрични тона говеждо месо от САЩ. За седем години това число трябва да нарасне до 35 000 метрични тона и да има приблизителна стойност от   420 милиона долара.   Тези 35 000 тона представляват почти 80 процента от годишната оферта на блока за говеждо месо без хормони. Това е важно, тъй като включваше и други страни – Аржентина, Австралия и Уругвай, които се отказват от част от квотата си за САЩ

Президентът и изпълнителен директор на Федерацията за износ на месо в САЩ  Дан Халстром казва:

„Одобрението от Европейския парламент, поддържа това споразумение за проследяване на изпълнението в началото на 2020 г., което е изключителна новина за индустрията на говеждото в САЩ и нашите клиенти в Европа. Липсата на капацитет в безмитната квота е била източник на разочарование от двете страни на Атлантическия океан. Вноса на месо от САЩ  ще помогне да се гарантира, че американското говеждо месо може да навлезе на европейския пазар 52 седмици годишно, без забавяне или прекъсване.

Европейският съюз е една от най-ценните дестинации в света за американско говеждо месо и постоянният достъп ще се възползва не само от американските производители и износители, но и от европейските вносители и тяхната клиентела. Ние благодарим за договарянето  на това споразумение и осигуряване на неговото одобрение, което ще засили усилията на американската индустрия за разширяване на европейската клиентска база за говеждо месо в САЩ. “

Сега отделните правителства в ЕС ще трябва да дадат своето одобрение до края на годината, за да може споразумението да влезе в сила в началото на 2020 г.

8 КОМЕНТАРИ

  1. Айде ще ядем Американския военен резерв от ГМО животни тъпкани с антибиотици и хормони. Браво!!!!

  2. А за вноса на боклуците от Бразилия и Аржентина на телешко месо, което ядем в България никой не говори, а българското мъчим с всички сили и средства да затрием.

  3. А някоя кланица коли ли телешко и къде се предлага. Защото а всякъде месото е говеждо и паднали и умрели крави

ОСТАВИ КОМЕНТАР