Германия – пълен контрол върху Чумата по свинете

1

Германия се готви да посрещне и да не пусне на нейна територия Африканската чума по свинете. Последните заразени прасета са на 40 километра от границата, на Полска територия.

Обучени кучета, дронове и електрифицирани огради – Германия разполага с пълен набор от защитни средства, за да предотврати влизането  на диви свине в страната и да предотврати катастрофа в сектора на процъфтяващото свинепроизводство.

Половината от произведеното свинското месо в Германия, с обем от пет милиона тона годишно, отива на външни пазари, което прави страната най-големият европейски износител на месо. Дори и един случай на огнище на АЧС може да навреди на износа. Китайците, едни от най-големите вносители на свинско месо, миналата година, още при първите случаи на чума в Белгия, спряха вноса от тази страна.
Ако това пак се случи сега и с Германия, загубите могат да възлязат на милиарди евро, а европейският пазар ще се сблъска с рязък спад на цените на свинското месо.

В момента, горите около границата се обхождат със специално обучени кучета, за да намерят мъртви глигани и бързо да се премахнат всички потенциални носители на вируса. В Саксония, която е в съседство с Полша, ветеринарните лекари провеждат учения в случай на огнище на АЧС и използват дронове и инфрачервени камери, за да открият болни животни. На север, до Мекленбург – Померания, 50 километра електрифицирана ограда се подготвя за спиране на глигани по границата с Полша.

Но, опасявайки се, че разпространението на чумата в Германия може да бъде неизбежно, Дания вече поставя ограда по 70-километровата си граница.

Вирусът може да оцелее много месеци в пушени храни като шунка. На гари, в паркове и гори, в цялата страна са поставени плакати на германското министерство на земеделието, призоваващи хората да не изхвърлят този вид храна. Вирусът обаче може да остане жизнеспособен до три месеца в калта на автомобилни гуми, но сега вниманието е насочено към бездомните глигани, преминаващи границата на Полша и Германия.

1 КОМЕНТАР

  1. Притежава и научен и институционален потенциал да използват случая да произведат ваксина. И след това да я продават на онези, които не ги умеят тези работи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР