Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди в Русия

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!


РУСИЯ: Според всички прогнози зърното отново постига добри резултати – около 121 милиона тона (през 2019 г. – ИФ)”, заяви Путин по време на заседание на Държавния съвет по селскостопанска политика.

“Годишният добив от 100 милиона тона се превръща в стабилна тенденция. Това, което по-рано беше възприето като рекорд, днес е норма. За справка, както знаете, през 2018 г. бяха събрани 113,3 милиона тона. През 2017 г. повече от 135 милиона тона. И РСФСР като част от СССР имаше рекордна реколта през 1978 г. – 127,4 милиона тона “, каза президентът.

По-рано тази седмица Федералната служба за държавна статистика заяви, че според предварителните разчети през 2019 г. Русия е събрала 120,67 милиона тона зърнени и бобови култури в нетно тегло. По-специално, зърнената реколта възлиза на 117,33 милиона тона (109,82 милиона тона миналата година), от които пшеница – 74,34 милиона тона (72,14 милиона тона). Министерството на земеделието прогнозира, че зърнената реколта в Руската федерация през 2019 г. ще бъде 121 милиона тона с нетно тегло.


МОСКОВСКА ОБЛАСТ: Компанията ROTA-AGRO завършва цялостна реконструкция на изоставен животновъден обект в Московска област. Там, ще започне производство на синьо сирене от овче мляко. В обекта ще се отглеждат 900 овце от породата Лакон, които вече са доставени.
Първата партида от сиренето „Blue Lacon”, ще се появи на рафтовете на магазините още през следващата година. Линията за сирене ще бъде направена по поръчка, като се вземат предвид особеностите на технологията на производство на синьо сирене с овча плесен. Проектният капацитет на новото производство е около един тон сирене месечно..


О-В САХАЛИН: 195 юници от породата Холщайн от Дания пристигнаха на остров Сахалин през ноември с директен полет от Копенхаген с Boeing 747.  Компанията “Зелен Агро Сахалин”  реализира инвестиционен проект на животновъден комплекс с общ брой млечни крави от 3800 глави. Като част от първата фаза на този проект, кравите  във фермата ще наброяват  до 1900 глави.  Днес компанията има 874 крави..  

Над 18 тона суровини се доставят ежедневно на млекопреработвателните предприятия в региона. Днес делът на млякото от датските  крави на пазара на Сахалин е над 14%.  В бъдеще фирмата ще има завод за преработка на мляко с капацитет 120 тона на ден. Това ще бъде производството с най-високо ниво на автоматизация, което ще постигне максимално качество на продукта. В цяла Русия няма повече от десет подобни предприятия за преработка на мляко.


ТОМСК: През ноември в област Томск  е открита нова, частна високотехнологична ферма, в която са настанени  юници от порода Джърси от Дания. Това е 48-то стопанство, изградено в Томския регион през последните седем години.  В тези стопанства вече се отглеждат 3,5 хиляди крави. Новата ферма е първата роботизирана малка ферма в региона. Там е монтиран робот, който е специално оборудван за породата Джърси и  е с малки размери. Годишното производство ще е над 360 тона мляко.


БАШКИРИЯ: Млечната  компания ЕкоПродукт  е единственият руски производител и доставчик на  млечни продукти от кобилешко  мляко и кумис.

Кувейтски бизнесмен  ще сключи договор за внос на такива продукти и съответно лечението с тях. Същият вече има успешен опит за доставка на мед от Башкирия до Кувейт и други страни от Арабския полуостров. Освен това предприемачът възнамерява да допълни списъка на доставените мед продукти с хипоалергенен мед.


 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР