“Cool-Calf”- хладни покривала

0

Горещите летни дни не отминаха и Германия, което при всички случаи се отразява и на отглежданите в клетки телета, независимо от това, че като млади животни обичат повече топлината. Ограничения интериор на клетката допринася за бързото затопляне при хладно време, но при горещо време  ограничава телето да търси сянка. В тази връзка немските експерти съветват своите фермери какво да правят при повишаване на температурите:

Първото нещо което може да се направи е  да се създаде изкуствена сянка или постави тента.

Когато летните горещини и силна слънчева светлина са много големи, къщичката –  иглу, трябва да се охлажда, ако е необходимо. Най-лесният начин да се постигне това е чрез нюанси на пластмасови обвивки.

Второто решение и сравнително лесно за изпълнение, и  е стена от сламени бали/за сенчеста страна/, това е решение срещу косо падащите слънчеви лъчи, а не директните и освен това изолира от вятъра ако има такъв.

Трето решение е  увеличаване на повърхността на отражение .  Това се прави с цел да се върнат обратно слънчевите лъчи като се отразяват от метални повърхности. В САЩ учените са   разработили покривала които  увеличават отражението на слънчевите лъчи почти десетократно. Системата ” Cool-Calf покривки” вече има  практическо приложение и в момента се тества в Тексас и Аризона . Около осем щатски долара (около седем евро) се очаква да струва покривката за клетка.

Ако не можете да разчитате да осигурите засенчване,  може да се направи  охлаждане с вода, като разпръсквача е така поставен, че да се гарантира суха постеля за телетата, защото мокрите легла не са препоръчителни за млади животни, дори в горещото време. За по-големи телета  слама за постеля  не е абсолютно необходима. При летни условия пясъчен слой осигурява приятна прохлада.

За да се проветри добре клетката може да се  повдигане с крик отзад и сложи една тухла  или кух бетон. Това значително подобрява циркулацията на въздуха. При проучвания във Вашингтонския  държавен университет са доказали ,че вътрешната температура остава така не само значително по-ниска от външната температура, но се създава и леко движение на въздуха  и  по-добро охлаждане директно на животното.

Много важно за топлинния баланс на телето е осигуряването на прясна вода. Още в първите дни след раждането животните трябва  винаги да имат  вода на разположение, за да се компенсират дефицита от изпотяване и дишане.

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА!Позоваването на Говедовъд.ЕЮ е задължително!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here