Новини от  Global Dairy Trade

Global Dairy Trade – GDT (Глобална Млечна Търговия) e глобално свързана интернет пазарна платформа за мляко и млечни продукти:

GDT работи с фирми   от цял свят за установяване  на референтните цени на млечните продукти и за откриване на нови пазари и клиенти.

GDP разполага с гама от инструменти за   свързване на купувачи и продавачи на мляко и млечни продукти.

Интернет аукционите на GDT са водещи събития в световната търговия с млечни продукти и установяването на референтни цени.

От 2008 г. насам са проведени над 160 успешни търга. През последните пет години на платформата са били продавани мляко и млечни продукти за средно US $ 3 милиарда годишно. Това представлява над 860 000 тона продукти всяка година, с продажба на повече от 97% от общото предложено количество.  В GDT платформата има над 600 одобрени участници от над 80 страни, което я прави една наистина глобална платформа за търговия с млечни продукти.

Търгът от 16 август 2016 показа тенденция за възстановяване на пазара на млякото и млечните продукти. На този търг бяха продадени повече от 37 000 тона млечни продукти при участието на 177 клиенти. Индексът на цените GDT, който покрива широк спектър от продукти и договорни периоди, нарастна с 12.7% в сравнение с последния търг от 2 август 2016. Цените на пълномасленото мляко на прах, които съставляват по-голямата част от търга, скочиха 18,9%, докато цените на обезмаслено мляко на прах се повишиха 3,0%, a цената на маслото се повиши с  14,1%.
Това беше невероятен резултат и той не можеше да дойде в по-добро време за фермерите. Мисля, че сега е безопасно да се каже, че пазарът направи завой”, заяви Сюзън Килсби – млечен анализатор от AgriHQ, Нова Зеландия
През последните няколко години цените на млечните продукти спаднаха рязко от рекордните нива през 2013 г., което се дължи на забавяне на икономическия растеж на Китай и глобалното свръх предлагане
Търговете се провеждат два пъти в месеца, като следващият е  насрочено за 6-ти септември. Tръжната платформа е създадена с Fonterra, най-големият износител на млечни продукти  света, и се управлява от CRA International.   Участниците включват Fonterra, Amul, Arla Foods, Dairy America, Euroserum, Murray Goulburn и др. Продуктите, търгувани два пъти месечено, включват пълномаслено мляко прах, обезмаслено мляко на прах, масло, сирене, дехидрирана млечна мазнини и др.

За Вас от Канада

Тодор Арбов

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА!Позоваването на Говедовъд.ЕЮ е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here