Износа от ЕС на живи говеда има  значителен напредък през тази година и се дължи най-вече на продължително търсене от страна на Турция и други страни от Близкия изток
През първото тримесечие на 2016 г. износът на живи говеда от ЕС  се е увеличили с 30% в сравнение със същия период на 2015 г. Търговията все още се фокусира върху страните около Средиземно море. Според последния доклад на Европейската комисия основната дестинация за Европейския износ на живи говеда през първите четири месеца на 2016 г e   Турция, която е закупила  над 100 хиляди глави и Ливан с около  45 хиляди глави. Унгария пък се явява като най-голям доставчик за турския пазар с изнесени около 33 хиляди глави,  през първото тримесечие.  Съвсем скоро  Ирландия също е получила разрешение от Анкара за възобновяване на износа на едър рогат добитък и е с голям потенциал за навлизане на пазара.
Огнищата на болестта син език съществуващи в последно време в Турция , карат Франция все още да се въздържа да ползва пазара там. Канада е страна, която е избегнала ембаргото на Турция по отношение на износа на живи говеда, и  влезе в пряка конкуренция с Уругвай и Бразилия,  които са две основни страни износителки на добитък.
Турция купува обикновено млади животни  до 12 месечна възраст и с максимално тегло от 300 килограма. Цените на  говеждото остават на високи нива на турския пазар, имайки  впредвид, че  местния производствен капацитет въобще не е достатъчен да задоволи страната с говеждо месо, а търсенето се увеличава непрекъснато. Затова и Европейската комисия предвижда  увеличение от 12 на сто на износа от ЕС на живи говеда за 2016 год.

Ливио  Гордея – Румъния

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на Говедовъд.ЕЮ е задължително!
Информационият сайт „Говедовъд.ею” се посочва като източник, а към информацията се добавя активен линк към www.Говедовъд.ею като първоизточник.

ОСТАВИ КОМЕНТАР