Въпрос от Костадин Балчев – фермер от гр.Твърдица-крави под селекционен контрол

3

На снимката – стадо с 20 крави (Wisconsin, USA) с бонитьор от Холщинската асоцияция на САЩ.

Във връзка с предложените промени в Схемите за обвързано подпо-магане / 2017-20120г / в Схемата обвързано подпомагане на млечни крави под селекционен контрол,  едно от условията е отглеждането на минимум 20 крави от една порода вписани в Главния раздел на родословната книга.

Въпросът е: според последните научни достижения , вече внедрени в практиката какъв е минималният брои животни в едно стадо за да бъде то под селекция и съответно да има ефект от това.

Отговор на Тодор Арбов: за да дискутираме това най-напред трябва да дадем отговор какво се крие в думата СЕЛЕКЦИЯ. Казано на разбираем език значението е следното:

Селекцията представлява избор на по-доброто при използване на определени критерии.

.  Следователно минималният брой животни за да е възможна селекция е 2.

В САЩ и Канада съществуват и сега  бикопроизводни  стада с по 30-40 крави, които от селекционна гледна точка в са в топ 1% на породата. Използват масово нови технологии в производството на ембриони (OPU-IVF – Ovum Pick Up – In Vitro Fertilization) и печелят в пъти повече от продажбата на ембриони в сравнение с фермите, които се занимават само с производството на мляко. По голяма част от мега фермите с 1000 и повече крави изобщо не се занимават със селекция и разчитат на компаниите доставчици на сперма за индивидуално закрепване на биците чрез програми за генетично управление (Genetic Management Programs), най-вече за избягване на имбридинга. Стадата, в които изобщо липсва селекционна работа (50% от популацията) сменят произхода на генетиката (сперма или бици) на всеки 2 години за избягване на близко родствено кръстосване.

Новите инструменти, които масово се прилагат през последните 5 години в млечното говедовъдство – геномна оценка и сексирана сперма, правят излишен въпроса за минималния размер на стадото от гледна точка на селекционната работа.

Допълнение от Михаил Михайлов-НСГБ: този въпрос сме го задавали на колегите от Съюза на говедовъдите в Саксония Анхалт. Тяхното становище се покрива с това на г-н Арбов. Тази система на селекция е също вндрена при тях , но по късно защото са искали да се уверят, че геномната оценка дава верни резултати и паралелно са извършвали оценката по старите методи.

Големите ферми в момента знаят добре , че не трябва да се занимават със селекция, но прословутата немска дисциплина все още ги кара да членуват в развъдните асоциации.

В разговор с млад фермер от района на Бремен по тези въпроси същият сподели: аз имам 100 крави и получавам средно годишно по 9000 кг от крава . С тази млечност успявам икономически да осигуря съществуването на фермата и семейството си. Мене не ме интересуват толкова екстериорните признаци на породата, дори и рогата да са три а опашките четири /става дума за Холщайн/ мене ме интересува да получавам това мляко. Аз имам договор със Съюза на говедовъдите в нашата провинция, които ми правят случните планове, отбора на младите животни и др. Доверил съм се напълно на тях, плащам си редовно таксите и вървя напред. Колкото до селекцията нашата ферма навремето , когато ентусиазма е бил голям също е печелила награди за добри животни, но това е било по времето когато баща ми е бил шеф на фермата. Сега времената са други и ние трябва да реагираме адекватно на реалностите.”

Дуплика от Тодор Арбов : към  коментара на Михаил Михайлов  за Германия.

По голямата част от немските фермери разбират отлично за какво става въпрос при използването на съвременните технологии в селекцията, но все пак членуват в развъдните асоциации, защото само те са упълномощени за издаване на официални родословия (зоотехнически сертификати по български). Този документ е необходим при продажбата на юници за разплод – една много добра възможност за допълнителни доходи. Страни като Русия, които и досега внасят юници от цял свят (млекодайни и месодайни), изискват такъв документ, за да регистрират животните като чистопородни и да могат те да получават субсидии. Американците решиха този въпрос много елегантно преди няколко години със съгласието на Русия.

Холщинската асоциация започна да издава специален сертификат за животни, които не са под селекционнен контрол и нямат доказуем произход. В сертификата (на бланка на асоцияцията) е нанесен номера на животното и пише че това е чистопороден холщайн. Асоцияцията прави по $10 на глава, а Русия си решава проблемите с внос на повече и по-евтини животни.

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Г-н Белчев ,колегите така ти отговориха ,че ти разбра всичко за селекцията в Германия ,САЩ, Канада и на целият континент но резбра нищо за то тава какво включва понятеито селекция ,селекционен контрол и колко на колко крави трябва да се прилага. Тези от новото поколение са научени да боравят с броики животни за всичко ,но аз
    като по взрастен не работя с бойки. Във всички държави се води ТАКА НАРЕЧЕНАТА ЕДРОМАЩАБНА СЕЛЕКЦИЯ И СЕ ВОДИ ВЪРХУ ЦЯЛЯТЯ ПОПУЛАЦИЯ.Изгражда се структора на популацията където имаме нуклеус ,реподуктивни стада и стокови стада.СЕЛЕКЦИЯТА СЕ ВОДИ ЕДИСТВЕНО И САМО ПО МЪЖКИЯ РАЗПЛОДНИК. Така ,че ние в момента не правим нищо само едно разнасяне на едни млечни проби което е абсолютно безмислена дейност защото млечността може да бъде изчислена на базата на три млечни проби с достоверност 99%.В асоциацията влизат крави с млечност от 2500 до 8000 л. и ще вземат едни исъщи пари това е ненормална работа и може да го измисли само идионт като В.НИКОЛОВ. Има членове на асоциацията и то не са малко които заплождат кравите си с бичета защото данните показват ,че само 28% от кравите са заплождат изкуствено .ЗА ДА ПРАВИШ НЯКЯКВА СЕЛЕКЦИЯ ТРЯБВА ДА ИМАШ 100% ИСКУСТВЕНО ОСЕМЕНЯВАНЕ С ПРОВЕРЕНИ ПО ПОТОМСТВО БИЦИ. За каква селекция говорим когато човека който трябва да контролира тази дейност ПРОДАВА СЕМЕНЕН МАТЕРИАЛ ОТ ИЗМИСЛЕНИ БИЧЕТА НЕ ПРОВЕРЕНИ ПО ПОТОМСТВО.Виждам ,че сте добър стопанин и кравите са ви добри и хубави но не сте попаднал на хора които могат да ви посъветват и да ви да отговорят на въпросите .Тези хора се интересуват единствено и само от ПАРИ давайте им пари и си правете каквото акъл ви учи.

  2. Господин Малджански, явно не сте на ти с тази материя, интернета…..писането на коментарите в повечето сайтове, най- напред се одобрява от администратора на сайта, не с цел цензуриране, както сте видели от вашето изказване не е променено нищо. А това се прави за да се избегнат обидните квалификации, пошлото държане, да няма нецензурни определения. А вашият език е доста груб. За втори път ви предупреждавам, и последен, когато коментирате даден материал, било тук, или на фейсбук страницата ни ДА СЕ ДЪРЖИТЕ ПРИЛИЧНО, да не обиждате и нагрубявате, няма да коментирам грамотността ви, начина на писане и изразяване.
    В листата ни има повече от 4000 членове, и ние няма да толерираме държание като вашето, за да се излагаме пред толкова много последователи.
    Намерете си друго поле на изява, пишете в други сайтове…..

  3. Целта на членството на половината фермери в развъдните асоциации е субсидията. Целта на развъдните асоциации да набират членове е субсидията. Селекционерите са претоварени от работа и си вършат работата отгоре отгоре . Контрола почти е само по документи. Субсидия трябва да се дава само за произведен литър мляко . Те фермерите не са глупави и сами ще си направят селекцията. От развъдните асоциации ми харесва дейността само на тази новата на Андрей.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here