КИТАЙ-през 2015 година 99,3% та от прясното мляко и 99,5% от млечните продукти са преминали успешно проверката за качество

0

Китай ще работи за повишаване на размера и качеството на млечния сектор в стремежа си да стимулира местното потребление и заетостта в селските райони, заяви министърът на земеделието на страната в коментар, публикуван в понеделник. Хан Чангфу заяви на пресконференция, че млечния сектор на Китай в момента не използва своя пълен потенциал,тъй като нивата на консумация на млечни продукти на глава от населението са само една трета от средната консумация в световен мащаб и само половината от средната в цяла Азия.

“За благосъстоянието на хората, за да се увеличи заетостта в селските райони, както и да се гарантира доставката на важни селскостопански продукти, ние трябва да развием силно сектора на млечните продукти,” каза той в реч, публикувана на официалния сайт на китайското правителство в понеделник, 29 август.

Китай в момента има повече от 1 милион млекопроизводители, 10 милиона млечни крави и няколко стотин млечни предприятия, но въпреки бързия растеж през последните години, индустрията е “голяма, но не е силна”, каза Хан. Той каза, че в сектора липсва стандартизация на продуктите и има само няколко разпознаваеми конкурентни марки. Производствените разходи също са твърде високи и няма стабилен механизъм за печалба на животновъдите и преработвателите. Млечния сектор на Китай пострада от поредица скандали за безопасност на храните през последните години, хвърляйки сянка върху добре познатите местни марки, което доведе до скок в търсенето на вносна бебе формула. Но Хан каза също, че качеството на китайски млечени продукти продължава да се подобрява, с 99,3%та от прясно мляко и 99,5% от млечните продукти, преминали успешно проверка за качество през 2015 година.

ТОДОР АРБОВ- ЕКСПЕРТ-КАНАДА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here