Lactalis, най-голямата в света компания за млечни продукти, постигна споразумение с френските производители на мляко във вторник за повишаване на изкупните цени намлякото  и фермерите прекратиха своите едноседмични протести.

Lactalis се съгласи да плаща средно по 275 евро за 1000 литра за цялата  2016 г. Офертата е с10 евро по-висока от първоначално предложение преди първите разговори в четвъртък миналата седмица, съобщиха синдикатите.  Lactalis, която произвежда сирене, мляко, масло и кисело мляко с марки, включващи Bridel, Galbani и Lactel, потвърди споразумението, без да дава каквито и да било подробности.  Френски премиер Мануел Валс нарече сделката “положително споразумение” в Twitter.  Между 2000 и 3000 фермери са протестирали от понеделник миналата седмица в Лавал пред седалището на фирмата, която е семейна собственост, докарвайки стотици трактори, крави и ремаркета.
За да се достигне средното ниво от 275 евро за годината като цяло, Lactalis ще вдигне цените до 290 евро на 1000 литра за млякото, закупени в периода между август и декември, каза член на група производители.  Преди разговорите Lactalis са плащали 257 евро на 1000 литра.

Тодор Арбов-експерт-Канада

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР