Ферма Линбул…в облаците

Запознанството ми с ферма Линбул стана през 2009г по интернет. Тогава работех в Букурещ и всеки ден минавах покрай ресторант Ред ангус /които се намира точно зад Манул хан в центъра на Букурещ , който е бил и сборище на нашите революционери/. Правеше ми впечатление високите цени в менюто  и реших да проверя как е в България.  Написах в google Абърдийн Ангус и ми излезе ферма Линбул..в облаците. Отворих страницата и докато не прочетох всички публикувани материали не затворих компютъра. Ами то си е направо учебник по месодайно говедовъдство. Тогава в България само се говореше за това. По  същото време се появи и един учебник  по месодайно говедовъдство, които на фона на Линбул беше като приказките от хиляда и една нощ. Колкото успях, препоръчах на бъдещите зоотехници и ветеринари да използват този сайт и да ползват всичко което е написано там. Това го казах и на Павлин/ Линбул/ и мисля, че много от младите специалисти обогатиха своите знания.

     Всъщност кой е Линбул. Мисля, че ще е по-добре да се представят сами:

Сред високите, окичени с ароматни билки, широки полета в сърцето на Стара планина се намира нашата ферма “Линбул”. По професия и двамата (Павлин и Соня) сме строителни инженери. По стечение на обстоятелствата, обаче, преосмислихме желанията си и взехме решението да се откъснем от големия град и да се запознаем с уюта на усамотената, сред красивата природа, планинска къща и отглеждането на животни, които така силно обичаме. (клише, но вярно), Привлича ни животът в природата, физическата работа. Отглеждането на животни е друг вид творчество – вместо мъртва материя (строежите) влизаш в цикъл на създаване на живот и грижа за земята.Фермерството сякаш е синоним на свободата. Любовта към животните е изборът на подхода, а изборът на вида и породата са породени от желанието да създадат нещо различно..Започнахме с всичките си спестявания и с кредити, които все още ни тежат. Вложихме сериозни средства във внос на породисти животни, за да бъде всичко както трябва и да имаме наистина добър и вкусен продукт. Постоянните проблеми със субсидиите ни обезсърчават доста и са причина да живеем много по-трудно, отколкото очаквахме. Търсехме спокойствие, а получихме ежедневно късане на нервите. Дали пак бихме се захванали – може би не. Но все пак фермерството не може да се сравнява с нищо друго и има невероятно приятни моменти. И всяка вечер се прибираш уморен и удовлетворен. Фермата ни е малка семейна ферма в която отглеждаме над 50 крави от чистопороден  Абърдийн Ангус- внос от Дания. Животните ни са наистина доста различни от говедата, които сте срещали из България. Те са черни, ниски и набити, мускулести и доста диви -Соня и Антон

 Препоръчвам на нашите читатели да посетят блога на Павлин Антонов с адрес: bgcattle.wordpress.com   и там ще бъдете посрещнати със следните думи: Здравейте и добре дошли на блога на нашата ферма. Тук може да проследите създаването на фермата ни / пише се и в момента/ да станете свидетели на нашия живот в планината- какво правим и какво ни вълнува, случки и събития, да разберете кои сме ние, къде сме и какво се случва около нас……да научите някои и други рецепти и хитринки за готвене/ някога ще Ви поканим да си купите произведеното от нас продукти или ще Ви поканим на гости. Засега не сме готови за това.

За съжаление, бях видял през деветдесете години как се ликвидира най-голямото стадо за него време от Абърдийн Ангус в Странджа и осъзнавах каква голяма грешка се направи тогава, и прави чест на семейство Антонови, че поставиха новото начало на Абърдийните и предават своя опит на идващите след тях. Още повече, че след кризата в млечното говедовъдство алтернативата пред много говедовъди е месодайното.

Михаил Михайлов- НСГБ

Със специалното разрешение на г-н Антонов ще публикуваме материали от неговия блог – ТУК.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here