Ще има ли някой в менгемето

0

След  направеният тест „краве сирене 2016” от Активни потребители и публикуваните резултати, наши читатели се обърнаха към нас да напишем какви санкции са претърпелите „грешните” млекопреработвателни предприятия. Поради това, че не можахме да намерим достоверна информация публикуваме как преди много години хората са се борили с фалшификацията на млечните произведения и  какви са били наказанията:

През 1481г във Франция е публикувана Наредба за ограничаване на фалшификацията при млечните продукти  подписана от ЛуиХI в която се казва:

-за фалшификаторите на млякото: всеки, който продава мляко, смесено с вода, ще бъде поставен на менгеме и същото оводнено мляко ще бъде изсипвано в устата му, докато някой лекар или бръснар докажат, че не може повече да поеме без опасност на живота му.

-за фалшификацията на маслото: всеки, които продава фалшифицирано масло, ще бъде затварян. После същото масло ще бъде поставено на главата му, докато се стопи от слънцето по главата му и дрехите. Кучетата могат свободно да лижат маслото, а народът да го хули с хули, каквито намери за добре/ без да обижда бога и краля/. Ако слънцето не е достатъчно, нарушителят да бъде поставен на голям огън, където може всеки да идва………

В Белгия Законът предвиждал извънредно строги мерки за производителите на фалшиви млечни продукти-глоба т 1-5000франка, конфискация на производството, затваряна на заведението и др.

Представяме няколко практически съвета как да разпознаем истинско сирене и кашкавал, препоръчани от вестник 24 часа.

Сиренето с растителни мазнини е с прекалено бял цвят, тебеширен. Структурата му пък е много по-рехава от на истинското. При оригиналното бяло саламурено сирене трябва да може да се отреже парче с дебелина 3 до 5 мм, която да не се разпадне, като се забоде с вилица. При сиренето, произведено от различни от млякото продукти, това е невъзможно. Ако в него има палмово масло, то се пука дори при просто чукване с пръст. Най-честата измама при производството на сирене е използването на 50% по-малко сурово мляко. Така вместо от 7 л то се правело от 4-5 литра. Хватката била да се извърши пастьоризация при висока температура 82-85 градуса, а не при нормалната – 72 градуса. Слагали се и киселини – например лимонтозу, за да се усвоят всички белтъци. Така се получавал продукт, който е средно положение между сирене и извара, но на външен вид е съвсем като истинското. Водното съдържание на сирене менте е 60-63%, докато на българското бяло саламурено сирене е 54-56%. Заради използването на по-малко мляко разходите за ментето били значително по-ниски, което позволявало то да се предлага в магазините дори по 4 лв. килото.

В името на бързата печалба сиренето се прави така, че да може на третия ден да се продава, казаха експерти. Нормално кравето трябва да зрее 30-45 дни.

 Масово се среща и сирене, чиято саламура явно е била разреждана. Има и “смес” с не по-малко от 50% сухо мляко. Сирене от мръсна суровина, което като постои по-дълго, пък има мирис на мастна киселина и дращещ вкус. При неподходяща температура на зреене, закваска или мая сиренето ставало горчиво.Кравето сирене не трябва да бъде неузряло, прекалено меко, с видими дефекти (шупли). Такъв продукт е опасен за здравето, може да предизвика разстройство.

Кашкавалът от палмово масло се познава на пипане. Не е еластичен като оригиналния, а много мек, защото процесът на зреене е съкратен. Цветът му е бял до кремав, а вкусът – леко горчив. Истинският е с характерния жълт цвят, при разрез е с плътна консистенция и твърд. Не горчи и има особения привкус на мляко.

 Палмовият кашкавал може да се отличи също от истинския, ако се разреже с добре изстуден нож. Причината е, че растителните мазнини полепвали по острието при ниска температура, а млечните – не. Обяснението е, че в палмовото масло има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени. Най-често първите при стайна температура са почти течни, докато вторите са твърди.

Разбира се, при използването на палма за кашкавал се прави т.нар. хидрогениране, или превръщането на ненаситени мастни киселини в наситени. Така се повишава температурата на топене. При този процес обаче се получават трансмазнини, които се смятат за най-вредни сред мазнините, защото водят до сърдечносъдови болести. Трудно е само с нож да се разграничи палмовият от истинския кашкавал, защото дори да е от мляко, пак може да полепне по него, особено ако е по-стар и мазнините са започнали да се разграждат, твърди обаче Симеон Присадашки. Понякога това се получавало и ако използваните сурови млека не са достатъчно качествени или се сложи повече закваска.

© 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА!Позоваването на Говедовъд.ею е задължително!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here