САЩ – Изглежда, че най-лошото отмина

1

През юни 2016 цената на суровото млякото общо за САЩ нарасна с 0.01 лв/кг за да се стигне до цена 0.56 лв/кг.

През юли 2016 цената на Клас 3* мляко в Калифорния (където по принцип са най-ниските изкупни цени за сурово мляко в САЩ) нарасна с 0.08 лв/кг до 0.58 лв/кг.

Общата изкупна цена на млякото в САЩ през юли 2016 нарасна  до 0.62 лв/кг –което е и  най -високо ниво за 2016 година.

 Цената на суровото краве мляко в САЩ се определя по класове с формули, одобрени от USDA (Министерството на Земеделието).

Примерно  за Клас 3 – общата формула без специфичните коефициенти за отделните компоненти.

Стойност на млечните компоненти = (Съдържанието на компоненти в количеството мляко) х (цената на продукта – производствените разходи)

Млечните компоненти са млечна мазнина, протеин, лактоза, минерални вещества.

Основните класове мляко са:

Клас 1 – Мляко за течна консумация

Клас 2 – Мляко за меки продукти (йогурт, сметана, извара)

Клас 3 – Мляко за твърдо сирене и крема сирене

Клас 4 – Мляко за сухи млечни продукти и масло

Анонсирането на федералните цените за Клас 1 мляко става преди началото на всеки месец, а цените за другите класове се обявяват след приключване на съответния месец. Цените се обявяват за тегло от 100 фунта. За превръщането в цена за 100 килограма е необходимо да се умножат по 2.2. В моментът курсът на US долара спрямо лева е $1.00 = 1.73 лв.

За да има бъдеще млечното говедовъдство в България е необходимо създаването на подобен (опростен) механизъм за определяне цената на млякото. Това може да стане с участието на всички заинтересовани страни в активно действащ млечен борд.

Тодор Арбов – експерт по говедовъдство – Канада

© 2016 Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

1 КОМЕНТАР

  1. Моля,обърнете внимание,че млякото се изкупува в кг,а не в литри.Във времето съм писал и говорил много по този въпрос…уморих се.Сега само ще напомня,че изкупуването на млякото в литри е пълен фалш и за двете страни.Ако се изкупува в кг автоматично отпадат важни измервателни артефакти като плътност,темп.и пяната във ваната…и какво ли не още.Но най-важното е,че по принцип тегловните уреди са далеч по-точни и по-евтини от обемните/при равни техн.параметри/,което ги прави еднакво достъпни и за купувача и за продавача.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here