Организация на производителите в говедовъдството – мит или реалност – ТЕСГАЛ – Гърция – 1 част

0

Говедовъд.ею ще се опита да отговори на този въпрос зададен ни от Господин Иванов-член на УС на НСГБ, който  в момента работи по създаването на такава организация.

В България допреди няколко години имаше само две такива организации на говедовъди произвеждащи мляко – в Добрич и в гр. Раковски – Фермерско мляко. Какви резултати са постигнали през годините нека те да кажат.

Ние ще Ви запознаем с работата на един гръцки кооператив на говедовъдите. Поместваме разговора които водихме с председателя на кооператив ТЕСГАЛ – Танасис Вагалис. Преди две години /2014/.

Какво ни каза той: създадохме кооперацията през 2011 г. идеята бе да направим нещо по-различно от това което се пропагандираше тогава от нашето министерство и емисарите които идваха от ЕС. Поставихме си и главната цел – защита интересите на нашите членове с цел запазване на техните стопанства, защита на техните интереси и разбира се икономически просперитет. Всичко това обаче съчетано с осигуряване на мляко с високо качество и млечни продукти за потребителите на изключително конкурентни цени за потребителите.

Събрахме се една група от фермери с нови виждания и философия и искахме нашият кооператив да промени пейзажа на гръцкото говедовъдство с редица нововъведения. След три години упорита работа, сега с изненада виждаме ,че кооператива ни го дават за алтернативен пример в борбата за съществуването на млечното говедовъдство в Гърция. Преди три години когато ме избраха за председател на УС нашата цел бе да създадем модерна кооперация , различаваща се от „грешните” примери от миналото, тя да даде нов тласък на нашето производство. Задачата бе трудна, но след много усилия от моя страна и членовете на кооператива ние успяхме да изградим едно рационално предприятие . Бяхме първите  които сключихме общ договор с мандрите, за да получаваме най-високата възможна цена за нашето мляко, намалихме разходите на продукцията, като използвахме постиженията на науката, повишихме производителността и променихме нивото на управление в нашите стопанства, внедрихме използването на млекомати в Лариса. Ние бяхме в състояние да предложим на потребителя прясно мляко с несравними качества на цена от 90 цента, Населението на Лариса ни подкрепи и нещата сякаш тръгнаха. Увеличихме доходите,създадохме тридесет работни места към кооператива и имаме  план за много повече. Станахме „история на успеха на говедовъдите от Лариса”. Станахме „разглезените” деца на министерството, лидери на партии, институции, медии и др. в момента се борим за излизане на светло т.н мляко „7 дни”. Защото „драконът” ни дебне и той се нарича – удължаване продължителността на живот на млякото, чрез използването на консерванти. Той заплашва не само нашият кооператив, той заплашва 3500 активно действащи фермери – говедовъди на Гърция. Те произвеждат само 40% от необходимото мляко на Гърция и такова удължаване на сроковете на използване отваря пътя за заместването на гръцкото мляко с вносен продукт.  Млякото за гърците е от национално значение, то е основна храна на нашето население. В млечния бизнес работят повече от 100 000 души. Нашето мляко е скъпо в сравнение с другите страни от ЕС поради високите производствени разходи. Според официалните данни производството от 740 000 т през 2006 г е паднало до 630 000 т през 2013 г или имаме намаление от 110 000 т.-  т.е с 15%. В същото време броя на производителите е намалял почти на полвина спрямо същия период. Така че, ако цената беше добра, както някои твърдят защо индустрията се свива. Много просто, защото това не изгодно. Поради малките маржове на печалба сега оцеляват само производители с голям оборот. Има и други причини които влияят на ситуацията – високите транспортни разходи , прекалено дългото кредитиране  на супермаркетите / плащане след един месец и повече, промоциите  и др./  и не на последно място високо ДДС. Например в Германия  има ДДС върху храните  7%, а не 13%. както е при нас.

В кооператива вече участват 100 говедовъди производители на краве мляко от провинциите Тсалия и Македония. Общото ни производство на мляко е 120 т на ден, произвеждаме 10% от националното производство. Нашият нов девиз е – НАШЕТО МЛЯКО ТРЯБВА ДА Е СВЕЖО И КАЧЕСТВЕНО ОТ ПЪРВАТА ДО ПОСЛЕДНАТА КАПКА.

 Така завърши разговора г-н Вагалис.

Очаквайте продължение – ТЕСГАЛА  днес

Михаил Михайлов – НСГБ

Ксанти

© 2016 Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here