Новости на млечния пазар

0

Сътрудника от  държавния аграрен университет в Оренгбург –  Ленар Нигматов е изобретил така наречената прахосмукачка за крави.Предназначение то и е за увеличаване на производството и качеството на млякото.

По време на форума, “млади фермери”,  бе представен проектът, и същият  получи най-много точки и изобретателя бе награден с 300 000 хил.рубли.

“В рамките на подготовката, на изобретението ние имахме впредвид възможността за повишаване  качеството на млякото.  Основният ни  принципа бе – “от мръсни крави не може да се получи добро мляко”. Оказа се, че в момента на пазара за тоалета на  кравите се предлагат конвенционални четки, използвани от преди няколко десетилетия. Ние изобретихме преносимо устройство за механично почистване на кожата на едрия рогат добитък. То е проектиран в две версии: едната във формата на прахосмукачка, а  другата – под формата на въртяща се четка, като мръсотията от козината на животното попада в специален колектор за прах.  Настоящото изобретение може също така да изпълнява мокра обработка на тялото на добитъка, включително  с добавени лекарства и антипаразитни средства. Очаква се, че при  редовно почистване тялото на животните,  добиваното количество мляко може да се увеличи с 7-10%,   и  намали  бактериалният фон. За нашата страна, това е един много спешен проблем. Качеството на млякото на нашите  производители е по-ниска от това на чуждестранните. Поради това, тези устройства могат да имат много добър ефект”- каза изобретателя Нигматов.

Ученият  планира да похарчи наградата за набавяне на необходимата документация и започне подготовката за производството на двата прототипа, които ще бъдат предложени на местните фермери за проба.

Новости от руската преса

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here