Бадемовото мляко е фалшиво, казват млекопроизводителите

     “Не може да се получи мляко от бадем,” каза Крис Гален, говорител на Националната федерация на млекопроизводителите. “Трябва да се добавят много други съставки, за да изглежда като мляко и на вкус и на цвят.. Бадемовото мляко обикновено съдържа само 2% бадеми, смесени с  много вода, витамини, желиращи и консервиращи вещества,  Въпреки това продажбите на бадемово мляко в САЩ са нараснали с 4.2% през миналата година и са реализирани обороти  в рамките на 1 милиард  долара. според данни на IRI.  Американците пият повече  пълномаслено краве мляко,  докато  при ниско маслените млека консумацията е намаляла с 13% за последната година.  Истинският удар обаче  за млякото  и млечните продукти е широко разпространената вече  „замяната на кравите”  с  бадемови гори и производството им от бадеми.
      Калифорния е номер едно в Съединените щати, на  производството на млечни продукти  от бадеми.  Бадемовите  насаждения   отбелязват  голям ръст – 350,000 дка  през последното десетилетие, достатъчно, за да се удвои реколтата до над 2 милиарда паунда – в същото време държавата загуби около 10 000 млечни крави тази година през юли и  отчита намаление  от 0.6%  в сравнение с 2015г..
      Търсенето на бадемови ядки е голямо. Азиатски страни внасят бадеми с черупката. В САЩ, половината от продаваните бадеми са на ядки и използват преди всичко в сладоледите,  салати и  в енергийни барове. Другата половина  бадеми се продават с черупките и се консумират в домакинствата.
         Бадемовото мляко непрекъснато  повишава популярността  си. Миналата година, американците купиха за 890 милиона $ бадемово мляко, което е, три пъти повече от соевото  мляко – където продажбите са за  286 милиона, долара.  От друга страна, потребителите въпреки намалението са закупили за  9,2 милиарда $  продукти с  ниско съдържание на мазнини и обезмаслено мляко. Търговците на дребно са уловили алтернативата  за създаване на немлечен пазар от  бадемово , кокосово и соево мляко и същите вече се предлагат по магазините.
       Земеделските производители, които  произвеждат краве мляко заведоха  дело срещу производителите на бадемов защото съдържанието на бадеми е само 2%. Освен това, някои от най-престижните лаборатории са отказали да коментират за млякото.
         Сред най-големите  продавачи на бадемово млякоо  са WhiteWave и Blue Diamond, заедно с търговците на дребно като Target Corp. и Aldi Inc., които имат и частни марки на млеката.
    Националната федерация на млекопроизводителите се опитва да подтикне федералните регулатори за прилагане на законодателството в областта на храните, като казват, че думата “мляко” е запазен за течност която се използва за кърмене на бозайниците. Но засега те губят тази битка и  бадемовото мляко все още не е към имитиращите продукти.
       Производителите  на краве мляко се обърнаха към олимпийските герои за да доведе спечелят битката срещу растителна  напитки. В най-новата рекламна кампания на млякото се включиха олимпийски шампиони,  включително ръгби звезда Пери Бейкър и плувец Елизабет Бейсел като казват, че млякото ги прави по-силни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here