БАДЕМОВО МЛЯКО Е ФАЛШИВО, КАЗВАТ МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА САЩ

0
     “Не може да се получи мляко от бадем,” каза Крис Гален, говорител на Националната федерация на млекопроизводителите. “Трябва да се добавят много други съставки, за да изглежда като мляко и на вкус и на цвят.. Бадемовото мляко обикновено съдържа само 2% бадеми, смесени с  много вода, витамини, желиращи и консервиращи вещества,  Въпреки това продажбите на бадемово мляко в САЩ са нараснали с 4.2% през миналата година и са реализирани обороти  в рамките на 1 милиард  долара. според данни на IRI.  Американците пият повече  пълномаслено краве мляко,  докато  при ниско маслените млека консумацията е намаляла с 13% за последната година.  Истинският удар обаче  за млякото  и млечните продукти е широко разпространената вече  „замяната на кравите”  с  бадемови гори и производството им от бадеми.
      Калифорния е номер едно в Съединените щати, на  производството на млечни продукти  от бадеми.  Бадемовите  насаждения   отбелязват  голям ръст – 350,000 дка  през последното десетилетие, достатъчно, за да се удвои реколтата до над 2 милиарда паунда – в същото време държавата загуби около 10 000 млечни крави тази година през юли и  отчита намаление  от 0.6%  в сравнение с 2015г..
      Търсенето на бадемови ядки е голямо. Азиатски страни внасят бадеми с черупката. В САЩ, половината от продаваните бадеми са на ядки и използват преди всичко в сладоледите,  салати и  в енергийни барове. Другата половина  бадеми се продават с черупките и се консумират в домакинствата.
         Бадемовото мляко непрекъснато  повишава популярността  си. Миналата година, американците купиха за 890 милиона $ бадемово мляко, което е, три пъти повече от соевото  мляко – където продажбите са за  286 милиона, долара.  От друга страна, потребителите въпреки намалението са закупили за  9,2 милиарда $  продукти с  ниско съдържание на мазнини и обезмаслено мляко. Търговците на дребно са уловили алтернативата  за създаване на немлечен пазар от  бадемово , кокосово и соево мляко и същите вече се предлагат по магазините.
       Земеделските производители, които  произвеждат краве мляко заведоха  дело срещу производителите на бадемов защото съдържанието на бадеми е само 2%. Освен това, някои от най-престижните лаборатории са отказали да коментират за млякото.
         Сред най-големите  продавачи на бадемово млякоо  са WhiteWave и Blue Diamond, заедно с търговците на дребно като Target Corp. и Aldi Inc., които имат и частни марки на млеката.
    Националната федерация на млекопроизводителите се опитва да подтикне федералните регулатори за прилагане на законодателството в областта на храните, като казват, че думата “мляко” е запазен за течност която се използва за кърмене на бозайниците. Но засега те губят тази битка и  бадемовото мляко все още не е към имитиращите продукти.
       Производителите  на краве мляко се обърнаха към олимпийските герои за да доведе спечелят битката срещу растителна  напитки. В най-новата рекламна кампания на млякото се включиха олимпийски шампиони,  включително ръгби звезда Пери Бейкър и плувец Елизабет Бейсел като казват, че млякото ги прави по-силни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here