Идва време да се прегърнат млекопроизводители и млекопреработватели

1

Продължителната криза в сектор мляко доведе активиране на всички потърпевши за преодоляването и.У нас сякаш всичко ни е наред-фермерите доволни сякаш от цените, хвърлят огромна енергия за усвояване на субсидии и пасищата. Други чакаха заветната дата 15.09.2016г когато свършва срока за задържане и да продават животните. Млекопреработвателите си мълчат, купуваха си евтино мляко в големи количества от ЕС, изкупуваха на ниски цени млякото в райони с малко производители или малко мандри.Е поне разбраха, че цевите са много ниски и повечето от тях плащаха навреме. Повтаряха, че произвежданото мляко не е качествено и руското ембарго им пречи на бизнеса. Диалог никакъв-нежелан и от двете страни. Резултата ще разберем след няколко месеца. В другите държави вече си подадоха ръцете, седнаха на масата за дебат. Вероятно в най-скоро време ще се прегърнат и дори целунат в името да спасят родното им производство.

Говедовъд.ею

Млечната промишленост с първи важни стъпки към диалог в сектор

 Фермерите  приветстват стъпките, предвидени за подобряване на координацията в сектора на мляко и млечните продукти

По покана на Федералния министър на земеделието на Германия- Кристиан Шмид  в Берлин бе проведен дебат по отношение заздравяването на сектор мляко. Въпреки приетите мерки от федералното правителство през последните месеци редица мерки за подкрепа на млекопроизводителите на тази среща по-специално бяха проучени възможностите с които немския млечния сектор може да бъде  с по-добра позиция не само на национално а и на международно ниво.

Президентът на Асоциацията на германските фермери- Карстен приветства резултата от разговора:

“Големите играчи в сектора на немския млечен сектор решиха  да започне  диалог между млекопреработвателите и фермерите за да подобрят координацията помежду. Споделяме виждането им, че секторите на финансиране, на иновациите и продажби  следва да бъдат включени в обсъждането. Също така е предвидено обмена на документите за гаранции което може да бъде благоприятна за бъдещи кризи. “
“В разговора стана ясно, че съвременните инструменти в отношенията на доставка между фермери и мандри не работят добре. В момента  ценовия риск породен от  все по-нестабилните пазари е в сила най-вече за млекопроизводителите. Това не може да бъде задоволително решение за целия сектор мляко и млечни продукти с оглед на бъдещето, защото нашите фермери трябва да се поддържат. Сега действащите разпоредби както от политици,така  и от индустриалните асоциации не могат да бъде решение в дизайна на отношенията на доставките в сектора на немските млечни продукти” –  допълни президента.

През следващите седмици заинтересованите страни в сектора на млечните продукти ще обсъдят възможните варианти за започване обсъждане на детайлите  в отношенията в сектора.източник: Холщайн за Германия

 

1 КОМЕНТАР

  1. Заглавието явно се отнася за немското говедовъдство и млечен сектор.При нас такъв проблем няма защото и двата бранша се представляват от еднои също лице Д.Зоров.При нас трябва да се случи точно обратното И МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ ПРЕГРЪДКАТА НА ЗОРОВ.В сектора трябва да се върне експертността и да се управлява бранша от НАЦИОНАЛНА ПРОИЗВОДСТВЕНА СТРУКТОРА И ЕКСПЕРНИ СЪВЕТИ ПО ВЪДСТВА ОТ НЕЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИ С ОПРЕДЕЛЕНО НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ. Експертният съвет по животновъдство трябва да разработи СПАСИТЕЛНА ПРОКРАМА ЗА МЛЕЧНИЯТ СЕКТОР.Този начин на управление и подпомагане на животновъдството НЕ СТИМОЛИРА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЖИВОТНОВЪДНА ПРОДУКЦИЯ И ЗА ТОВА ТРЯБВА ДЕ БЪДЕ СМЕНЕН.ТАЗИ ПРОМЯНА НЯМА КАКДА СТАНЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ЗАЩОТО ТАЗИ СХЕМА Е ДОСТА ДОХОДНА ЗА ТЯХ.Опита на М.Михайлов да реши проблема чрез някакъв вътрешен диалог НЕ Е ЕФЕКТИВЕН И САМО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ В БЕЗМИСЛЕНИ ПИСАНИЯ ПО ИЗМИСЛЕНИ ПРОБЛЕМИ.Каквото и оргинално нещо да предложим като експертно решение то трябва да се приложи от управляващите и тук нещата се стопират ,защото ТЕ ПРОБЛЕМИ НЯМАТ.От момента на създаването на НМБ и като негов председател Д.Зоров определя цената на млякото и за това го дакарахме до тук.Производството на мляко е намаляло с 50% близо 500 хиляди животновъди са се отказали от тази дейност и сега този голям “експерт” предлага и налага нова схема на подпомаганане Т.Н. ВЪРЗАНО или ОБВЪРЗАНО.С тази схема трябва де се пречупят непокорните и да му носят мляко за по 20-30 ст. за литър за да получат ДОКУМЕНТ ,ЧЕ СА СЕ ИЗДЪЛЖИЛИ НА ЕКЗЕКУТОРА ,КОЙТО ЩЕ ИМ ДАДЕ ДОКУМЕНТ,И ТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ НЯКАКВИ МИЗЕРНИ СРЕДСТВА.ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И СВОБОДА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ КАКТО ТОЙ САМ РЕШИ. По мръсна и нагла схема от тази едва ли може някой да измисли.Ако през първият програмен период М.Найденов ви отсреля от раз като лиши 300 хиляди малки и дребни производители от полагащите им се европеиски средства защото отглеждат под 10 крави и под 50 овце и кози.Днес новата схема на Зорчо е подобрена и ще ви ликвидира бавно и мъчитлно защото има нужда от донори като вас които да му дават мляко на 20-30ст .и което да му гарантира 500-600%ПЕЧАЛБА.Явно ,че затолкова дълък период от време има създаден т.н. СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ МЕЖДУ МАЛКИТЕ И ДРЕБНИ МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ И Д.ЗОРОВ.Тази взаимна обвързаност между палача и жертвата в крайна сметка ще свърши в полза на палача ,защото вие сте обречени докато той измисля схемите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here