Прясното и кисело мляко са полезни за бременните жени.

        Известно е че  консумирането на прясно и кисело мляко по време на бременност има положително въздействие върху здравето на новороденото.   Ниското  тегло при раждане води до по-голяма  детската смъртност, и по-голяма заболеваемост на децата, както и вероятността от развитие на хронични и клинични заболявания в по-късните етапи на живота му: диабет, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания.

       Д-р Дейвид Кларк / САЩ/ твърди ,че  употребата на млечни продукти от бъдещите майки-най-вече прясно и кисело мляко по време на бременност  увеличава  телесното тегло на детето при раждане. Всяка година в света се ражда повече от 20 милиона деца с телесно тегло по-малко от 2,5 кг. Малките бебета които са по-слаби,се развиват по-бавно  отколкото техните връстници родени с нормално негло.  Момичета, чиито тегло при раждане е по-малко от 2,5 кг, са с висока степен на вероятност в зряла възраст да са малки на ръст и боледуват.

      Проучванията на д-р Кларк показват  положителна връзка между  бъдещите майки които са консумирали млечни продукти и  теглото при раждане на децата. Дейвид предполага, че основната роля в този процес е суроватъчния  протеин, открит в млечните продукти. Наистина, няколко проучвания  показват положителна връзка между теглото на бебето при раждане, при  използването на бъдещата майка на прясно мляко и кисело мляко. При използването на сирене, обаче, не е намерено такова отношение. Проучването е в ход и се планира да намерите повече доказателства, че консумацията на млечни продукти по време на бременност има положителен ефект върху теглото на новороденото.
Източник: Clarck D C. Food Nutr Bull

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here