И РУСИЯ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПАЛМОВИТЕ МАЗНИНИ

0

Министерството на финансите  на Русия не планира да въведе акциз върху палмовото масло, съобщава   “РИА Новости”. В началото на 2016 год.  властите обсъждаха  въвеждането на акциз върху палмовите мазнини. Русия трябваше  да попълни бюджета си, засегнат  от спада на цените на петрола. За тази цел, правителството  обсъжда въвеждането на нови акцизи и такси. По-специално, беше решено да се работи за разширяване на списъка на акцизни стоки. Това се отнася най-вече за палмовото  масло. Идеята  за въвеждане  на акцизите е дадена по време на среща с премиера Дмитрий Медведев на 18 януари и  Министерството на икономическото развитие и Министерството на земеделието подкрепят  тази мярка. Министерството на финансите съобщи, че акцизът върху палмовите мазнини ще влезе в сила  вероятно от 1 юли на текущата година в размер на около $ 200 за тон. Другото  предложение е  акциза да е  30% от стойността на продукта.

Идеята не е нова – много страни вече са експериментирали с данъци и акцизи върху различните мазнини, захар и др. Най-известният пример е в Дания. Там през 2012 г., се въведе данък върху наситените мазнини. Това беше направено, защото на датското правителство не му хареса, че продължителността на живота в Дания е по-ниска, отколкото в съседните страни (78 срещу 80 години, например, в Германия). В допълнение, по това време, 13% от датчаните страдали от  затлъстяване. Всеки килограм наситени мазнини, съдържащ  се в продуктите с палмово масло се облагат с 3 долара. В резултат на акциза цената на  хамбургера  се увеличава  с  30 цента, както и на една опаковката на маслото увеличението е с 21 евроцента.

 След малко повече от една година данъкът е бил отменен поради неефективност.  Изпълнителния  директор на Асоциацията на производителите и потребителите на масла и мазнинни продукти Екатерина  Нестерова,  изразява своето становище по този акциз: Членовете на нашата асоциация смятат, че въвеждането на акциз върху палмовото  масло изглежда нелепо предложение, защото има международен опит, който показва неефективността на това . Ние специално проучихме  документите на ЕС по отношение на този  акциз.  Те показват, че това не е довело до увеличаване  на бюджета, или  подобряване  здравето на населението, нито за промяна на хранителния режим. Един пример с  Дания, която въведе акциз върху наситени мазнини. Той е действал  една година и е отменен.  Реалните последици са: увеличение на цените, а държавния бюджет  не се е увеличил значително. Тъй като Дания е малка страна, потребителите и  отиват  в съседните страни, където  продуктите с палмови мазнини са по-евтини.  Палмовото масло е една  от нашите сурови съставки, които използваме за производството на широка гама от мазнини за специални цели. И те се използват от нашата  хранително-вкусовата промишленост.Палмовото  масло ни позволява да се създадат  конкурентни  и безопасни хранителни продукти. Сега нито една страна в света  не въвежда забрани за палмовите  мазнини и акцизи.

РИА „Новости”.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here