Родопаком представя българското – Сливен 24-25.09.2016

0

Днес 24.09.2016г в гр.Сливен се проведе поредният дена на изложението да подкрепяме българското. Откриването направи министър Танева, която в словото си наблегна за сдружаване на производителите и директно стигане до потребителите.

Огромното предизвикателство пред всички нас и пред земеделските производителите е пазарът и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя. Това е предизвикателство, което трябва да решим заедно с общността. Това не може да стане с наредба, закон или заповед. Ние функционираме в пазарна икономика и трябва по различни начини да подкрепяме инициативата в земеделската общност да се сдружава реално. Тя даде за пример САЩ, където ръководството на сдружението на фермерите  определя дори кой сорт и вид растение ще засадят, според това какво се търси на пазара. Това позволява на земеделците да генерират значително по-висок доход, а на потребителя да получи това, което наистина иска.

dsc024061Министър Танева обърна внимание на още едно предизвикателство – първичната обработка на произведеното от фермерите (пакетиране, сортиране, доставка, логистика), която стои между производителя и пазара. “Тези дейности в момента се извършват от други оператори по веригата. Добре е тези сдружения да създадат база, така че тази първична обработка да я извършват самите те, което означава, че по-висока част от доходите ще отидат в тези сдружения, респективно във фермерите”, каза още министър Десислава Танева.
dsc024081На изложението взеха участие над 20 фирми, от които повечето са и производители на селскостопанска продукция. Организаторите бяха създали отлични условия за представяне на стоката, щандовете с оборудване се предоставяха за ползване безплатно и разбира се имаше достатъчно маси за да се пие по една бира. Представени бяха няколко  винарски изби начело с Меролио, като и президента им Едуардо Миролио взе участи при презентацията на вината. Фирмите за производство на млечни продукти бяха представени от Йотови, Мокрен-с козе сирене, Бик ООД -сирене и колбаси, Екоасорти с традиционните си продукти, Ников с колбаси и павилион за кебапчета , производители на хляб, плодове и зеленчуци и разбира се всички продукти от пчеларството.

dsc023951С най-богат асортимент бе фирма Бик ООД, което предизвика и среща с един от съдружниците- Генчо Иванов.  На бира и мезе от най- добрия продукт на фирмата, под звуците на българска народна музика, успяхме да проведем разговора. Преди това г-н Михаил Михайлов, минавайки  покрай щанда на фирмата ми каза. Спомням си ги през далечната 1995г когато в коридора на Селекционен център в гр.Сливен ме спряха две момчета и помолиха да получат информация по говедовъдство, бяха си купили 15 крави и стартираха своя бизнес. Какво сподели с нас  г-н Иванов. Станаха вече над 20 години откакто основахме  фирмата.

dsc023991Сега вече отглеждаме над 150 крави за мляко, над 150 крави за месо , 50 биволици и 80 кози майки. Разбира се, че отглеждаме земя и поддържаме пасища за да осигуряваме фураж за животните. Всъщност смело вече мога да кажа, че сме затворили цикъла. Имаме животни, имаме мляко, имаме месо имаме цех за производство на колбаси, преработваме само нашето мляко в млечни продукти. В цеха за месо преработка произвеждаме над 25 различни продукти, като” бисера” е сушеният колбас” Родопа ком” правен по наша рецепта.  В по голямата си част произвеждаме пушени деликатесни продукти но и тези за масова консумация се приемат много добре на пазара.  В началото, преди доста години опитахме всичко- и консерванти и допълнители и какво ли не. Разбрахме обаче, че клиента търси качество и това е вече минало. Нашите месни продукти отговарят на всички стандарти, приготвени са по-класически рецепти, нямат никакви странични добавки и най-важното суровината е наша от нашите животни. Фирмата ни която се занимава с м преработката  се казва Родопа ком. Тук искам да допълня, че също имаме колбаси от биволско и козе месо, което обогатява асортимента ни и ставаме атрактивни на пазара.

dsc024001На въпроса ни за млеко преработката Генчо отговори. Сектора които се занимава с млякото е във фирмата ни Бик ООД. Както каза произвеждаме краве, биволско и козе мляко. Основният ни продукт е сиренето и по малко кашкавал и кисело мляко. Преди една година разбрахме, че нямаме финансови сили да строим мандра и направихме това, което министър Танева препоръча- интегрирахме се с една малка мандра която имаше проблем с осигуряване на млякота. Стиснахме си ръцете със собственика и сега всеки ден носим над един тон мляко за преработка. Нямаме никакви проблеми с колегата, произвежда ни отличен продукт, търси се и ще разширим асортиментите. А как става реализацията. И тук може да се каже решихме въпроса по същия начин. Видя ни се трудно да подържаме магазини и затова избрахме другия вариант. В големите градове имаме наш представител, които се грижи за редовното зареждане на магазините в тези градове. Всъщност в София, Пловдив, Бургас, Ямбол, ясно, че и в Сливен нашите продукти са познати и много търсени. Третата ни фирама е Екоомиит- това е фирмата която произвежда месото. Както казах имаме над 300животни от месодайни породи, най-вече АбЪрдийн Ангус изнаем какво влагаме в колбасите, знаем кое месо за какво да се използва. Както разбираме фирмата е широкоспектърна и някои трябва да я управлява, как става това. Много лесно. Младите навлязоха напълно в бизнеса и сега със съдружничката ми Пепа Янкова остава време да ходим и на събрания, и на почивка и да гледаме внуците. Единят ми син е ветеринарен лекар, но отговаря за земеделието. Другият син е заевършил хранително вкусов институт. Тои отговаря за месо и млеко преработката. Дъщерята на съдружничката ми движи финансите, а зет и се занимава с животновъдството. Радостен съм, че младите вървят напред и нашият труд  им даде добър старт. Нашите мечти отпреди двадесет години  се реализираха. Сега трябва да бъдем много внимателни за да можем по най-добрия начин да се интегрираме към новите неща които стават в организацията на производството и най-важното не само да запазим, а и още да подобрим качеството на нашите млечни и месни продукти.

 Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here