“Данон” – Румъния изнася за 22 страни / или кога ще ги стигнем румънците

0

     Aдриан  Паску, бизнес мениджър на Данон Румъния каза, че тази година Данон е реализирал един от най-значимите си проекти , засилени са позициите на предприятието в региона и е факт,че вече изнасят млечни продукти за 22 страни. Като водещо е производството на кисело мляко.

Ние произвеждаме 15 000то тона кисело мляко /в България се произвеждат общо 128 хил.т кисело мляко/ с местни суровини, което е много важно за млекопроиз-водителите. През следващите две години ще направим инвестиции за да можем бързо да транспортираме нашето кисело мляко към други пазари, защото става дума за млечен продукт с кратък живот.

Минимална схема от 5000 лей за глава

Румънското правителството подготвя за одобрение нова схема за подпомагане на животновъдите , този път за отглеждане на крави. По-конкретно, правителството ще отпусне около 4 милиона лей за земеделските производители, които искат да купят крави и юници, за да могат да достигнат до 10 крави за отглеждане и по този начин да отговарят на условията за подпомагане.

Тази схема в сектор овцевъдство вече  функционира и сумите са вече  на изчерпване. В сектор говедовъдство ще бъдат отпуснати 4 милиона евро за да се купят от фермерите до 7 крави или юници.  Това означава, че фермера трябва да има най-малко 3 крави в момента за да се възползва от схемата и има право да купи максимум 7 крави за да станат  10 броя.

Новото е, че този път земеделските производители вече не трябва да заемат пари за животните, които искат да закупят. Те ще могат да направят договор за доставка с производителя или търговеца на крави или юници , било то в Румъния или в чужбина. Фермера ще получи фактура с която ще заяви парите на стойност от 5 000 лей за глава. Когато получи парите с помощ от 5000 лей, защото животното може да струва повече , плаща и в рамките на две седмици трябва купеното вече животно да бъде във фермата му. Това ще  даде възможност през следващата година при 70,000-80,000 животни в схема за подпомагане през тази година да нараснат до 25 0000 бр при осигурени средства до 300 000 бр. По този начин Румъния ще се доближи  до нормалния размер на подпомагане от около 250 евро на глава, а не както стана тази година да се субсидират малко животни и получат прекалено големи помощи от населението .

Антена Тв Румъния

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here