Помогни си сам – за да ти помогне и Господ

   В съвременните технологии за отглеждането на новородените телета, в момента най-практикуваната е отглеждането в индивидуални клетки- предимствата са ясни. Индивидуалното  отглеждане  на телето позволява на фермера да знае всеки ден храни ли се телето, приема ли определеното количество мляко и фураж, изолирано е от другите телета и заразяването му е по-трудно, следи се за чистота в бокса, целодневно телето е на чист въздух и др. съгласно Наредба която предстои да се приеме , телетата могат да се отглеждат в индивидуални боксове до навършване на 60 дневна възраст, след което се преминава в групово отглеждане.

      Много от фермерите знаят това, но високата стойност на продаваните клетки или иглута както ги наричат някои са доста скъпи и по тази причина продължават да отглеждат телетата групово, където рисковите са много по-големи. Преди няколко месеца Костадин Балчев фермер от Твърдица , в организирано посещение от НСГБна на посещение при гръцки фермери,  видя как неговите колеги са решили проблема и веднага премина към действие. Сам, за няколко дни си изработи тези клетки. Всъщност това е много проста работа и се свежда до следното.

 1. Трябва да осигурят плексигласови бидони от 1кубик. Същите са обезопасени с метална рамка. Това са бидони в които се съхраняват сапуни и др. подобни . цената на бидоните варира от 60-100 лв .
 2. Избира се подходящо място във фермата, да е отводнено и достатъчно за периодично преместване на клетките за да може мястото на което е била клетката да бъде изложено на слънчеви лъчи. – г-н Балчев е наредил своите боксове под дръвчетата в задния двор на фермата си.
 3. Изработката е следната – вади се бидона от металната рамка. На една от страните на бидона се прави отвор през които може да влиза и излиза телето. Това става много лесно с карбофлекс или електрическо трионче. 
 4. На задната страна бидона се прави малък отвор за одушник през горещите дни, а за през зимата отвора се затваря.
 5. Следващата стъпка е дъното на бокса, има два варианта – първия изрязва се част от дъното и втория правят се дупки на дъното. Ясно е, че това се прави за да може урината да не остава в бокса а да изтича. Металната рамка се подготвя за ограда на дворчето, като се изрязва от едната страна. 
 6. Закрепването на рамката към земята става със няколко скоби, а фиксирането и към клетката с две резета.
 7. Така приготвената клетка е готова да приеме телето. Трябва да се намери подходящо място на рамката където да се фиксират кофичките за вода, мляко и фураж

 Говедовъд.ею, е готов да съдейства с повече информация на всички желаещи да си направят “иглута” за малките теленца във фермата си. А също така, да организира група за посещение във една от водещите гръцки ферми, за обмяна на опит.

Може да ни пишете на редакционния емейл.

7 КОМЕНТАРИ

 1. няма никакъв проблем. опасно е когато покрива е от ламарина. в краен случай може да се сложи бала слама или сено. досега обаче не сме ги използвали

 2. Колеги, индивидуалните клетки за телета са въведени още преди 1985 год. от проф.Николай Русев от ИЖН-Костинброд.Първо в Дулово -Силистра, с.Костиево-Пловдив и в много други АПК.Първо бяха от щпертплат ,а после от пластмаса с метални дворчета.Така, че нищо ново.Идеята с бидоните е добра.Основното преимущество на тази технология е, че значително се намаляват респираторните заболявания, защото животните не са в контакт, изграждат добър имунитет и може да се следи индивидуалната им дажба.Просто четете повече научна литература, защото има какво да научите от по-старите си колеги. Успех.

 3. както казахме подът може да се надупчи/което не е най-удачно/ и другия вариант е да се направи голям отвор, както е на снимката. при показаните клетки няма никакъв пролем. почвата е отцедливо, не се задържа вода и урина. според терена може да се предотврати събирането на урина.

 4. Извинявайте за въпроса , само прегледах снимките набързо . Сайта ви е много добър , направо ни заливате от информация , и не дочитам всичко внимателно. Направете форма за регистрация да коментират само регистрирани читатели. Някой може да напише името на друг човек и да го компрометира.

  • Г-н Цеко, много ви благодарим за оценката, която ни давате.
   За нас най-важното е, вие нашите читатели да останете доволни от нашата работа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here