Бифидо бактерията – коя си ти ?

Бифидо бактериите принадлежат към рода Бифидус. Имената на отделните представители се формират от името на рода и едно второ име за конкретния вид, напр. Bifidus Infantis.

Бифидо бактериите са част от „добрите” бактерии в човешкия стомашно-чревен тракт. Те присъстват в нормалната флора на всеки здрав човек. Както можем да предположим, щом природата ги е „заселила” там, то определено имаме нужда от тях. 

През последното десетилетие се отделя особено внимание на проучванията, посветени на бифидобактериите. Тяхната роля доскоро не беше напълно изяснена и мястото им в ежедневното ни меню беше неясно. Така например учените от Университета в Манчестър установяват, че за подобряване на Синдрома на раздразненото черво (Irritable Bowel Syndrome – IBS) най-добро действие има B. Infantis, B. Breve и други популярни бифидобактерии, които намират приложение в хранителната промишленост.

Връзката между повлияването на атопичния дерматит и приема на  B. Pseudocatenulatum е установена от японски учени. Децата, консумиращи продукти с наличието на такива бактерии, имат много по-леки прояви на атопичен дерматит.

Войствата на бифидобактериите ги отличават като едни от най-големите „помощници” в гастроинтестиналния тракт. Подобно на другите пробиотици те подсилват имунитета, заздравяват чревната лигавица, подпомагат  стомашно-чревния комфорт. Учените са установили ,че хора които не консумират мляко имат нарушения в храносмилането. В тази връзка,е направено изследване от университетите в Новосибирск и Грйонген и заключението е, че хора с непоносимост към млякото трябва да гопият в името на бифидо бактериите. Направено е проучване върху 1500 мъже и жени на възраст от 18 до 84 години . Биолозите са открили, че бифидо бактериите в червата на възрастните е силно зависим от поетото количество млечни продукти.При хора с нормално количество лактоза не зависят толкова от консумацията на мляко. Докато при възрастни хора с непоносимост към лактозата са открили значителна корелация между консумацията на мляко и броя на бифидо бактериите в червата.

Ето защо консумирайте мляко дори и да не ви приятно.

Вземайте го като лекарство.

говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here