Ринг свободен – първи рунд Тодор Арбов отговаря

0

Статията „Крави раждащи женски телета, дават повече мляко” на Тодор Арбов поместена в сайта http://говедовъд.ею на 13.10.2016 г в раздел новини,  предизвика голям интерес сред нашите читатели. Всъщност идеята  г-н Арбов да напише този материал се зароди по времето на разговор на Минчо Иванов – един от най-добрите фермери на България /с.Кортен обл.Сливен/, с председателя на Холщайн за Гърция – Атанасиус Василякас , с един от най-добрите фермери пък на Гърция- Васили Кутрас и Михаил Михайлов – Изп.Директор на НСГБ.

Арбов спомена, че има такива изследвания и след една безсънна нощ ни бе предоставен материала, които пробуди духът на селекцията в България.

Такова нещо отдавна не се е случвало у нас – свободна дискусия и то по един изключително важен въпрос.  Ще поместим всички въпроси и отговори в отделни материали. Нормално е обаче участващите да си казват имената – за протокола както се казва на конференциите. Въпреки, че са анонимни им благодарим за въпросите . Щеше да е още по-добре, ако се излезеше от анонимността , но най-важното е, че бутилката в която беше затворена много години репродукцията, селекцията, ако искате и зоотехниката вече е отворена.

Пожелаваме приятно четене на всички почитатели на говедовъд.ею и повече такива спорове. Както е казано там се ражда истината. /Всички имена са такива каквито сме ги получили, текста е сащо едно към едно без цензора/.

Въпрос от Цеко съмнението:

Въпрос едно-Причината са повечето мляко е в по леките отелвания при женските приплоди . При тежки раждания вероятно от мъжки телета – кравата е травмирана , развива ендометрит има определено по-ниска лактация.

По втория въпрос от лекцията щом може да се постигне същата заплодяемост от 4 мил. сперматозоида , защо конвенционалната семенна течност е с 15 милиона сперматозоида без да има кой-знае каква интервенция върху нея? В този случай STgenetics могат да разредят конвенционалната сперма 4-ри пъти , така ще може и да се намали цената на дозата и да имаме повече дози от някой супер разплодник. Това е чиста безплатна реклама , не може такива богати фирми като ABS да не могат да си позволят да си купят някакво оборудване – произведено от китайски студенти по ветеринарна медицина.

Отговор №1 на Т. Арбов -По принцип не отговарям на хора, които се страхуват да публикуват коментари със собственото си име, но този път реших да направя изключение поради неосведомеността на коментиращия и читателите да обогатят знанията си. Трудните отелвания при крави от породата холщайн (в нормалните страни) са само 8%, като този показател се отчита само при първотелките, раждащи мъжки телета. При кравите този показател е в пъти по нисък (2-4%) и не се отчита, тъй като не представлява проблем. Кравите с ендометрит на 60-я ден след отелването са 2-3%. Такива крави обикновено не се осеменяват и лактацията им продължава 600 и повече дни, след което се бракуват. Така че “обяснението” на коментиращия не звучи професионално когато става дума за повече от 2 милиона лактации.

Отговор №2 на Тодор Арбов
1. Големите международни компании по изкуствено осеменяване отдавна работят с концентрация 4-5-6 милиона при конвеционалната сперма, особено при бици за които има голямо търсене. Казвам го съвсем отговорно като човек, ръководил станция по изкуствено осеменяване в Канада, с 3 милиона дози годишно производство и експорт в 80 страни. Цифрата 15 милиона в графиката е дадена само за сравнение, тъй като някои малки европейски компании по изкуствено осеменя все още работят с концентрация 15 милиона поради ограничен пазар, но се опитват да изплзват повишената концентрация за реклама. Изследвания по въпроса за концентрацията са правени още в края на миналия век и ако някой наистина се интересува, ще му изпратя официални публикации. Цената на спермата се определя от търсенето и предлагането, а не от желанието на някой клиент за по евтин продукт. Допълнителното предимство на сексираната сперма идва от процеса на сортиране, тъй като при него отпадат всички сперматозоиди с увредена ДНК. С други думи сексираната сперма се смята за пречистен продукт.
2. Ако коментиращия смята, че този материал е реклама, може да се обади на всяка една от компаниите, показани в таблицата, и да попита кой им сексира спермата. Sexing Technologies вече трета година се съди с китайците заради откраднати патенти от Genesis II. По същото време ABS направи неуспешен опит да осъди Sexing Technologies за монополизиране на пазара, поради недоставяне на желаното количество машини Genesis III. Преди някоко месеца АBS окончателно загуби делото на последна инстанция. Обичайните за България “удари под кръста” не са възприета бизнес практика в Америка и Канада. Учудва ме също, че в България всеки се прави на голям специалист, без да има и един ден опит в производството на сперма и дава оценки на продукция, вече оценена от големите фирми производителки с CASA машини (Computer Assisted Semen Analysis). Такива “експертни” оценки са твърде противоречиви и далече от действителността, но вършат добра работа в борбата с конкуренцията, особено ако е платен и някой лев, за да се поръчва сперма само от определена фирма.

Следва втори рунд

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here