Рунд последен – Арбов отговаря – нокаут за гранулите

0
Въпрос на Независим експерт: – Не мога да разбера в отговора на господин Тодор Арбов , как апаратурата преценя всеки един сперматозоид дали е с увредено ДНК-то или не. Това е в сферата на фантастиката. Значи всеки един сперматозоид е фиксиран , разчетена е ДНК-веригата му , проверена в база данни за изменения или повреди. Като знам колко струва един ДНК тест , не ми се вярва да го правят на всеки сперматозоид в една паета 15 милиона проверки . А в 5000 паети .

Отговор на Тодор Арбов:Експетът явно е независим, тъй като от него нищо не зависи. Написаното звучи по-скоро като виц, ясно е, че “експертът” изобщо не познава процеса на сортиране на сперма по пол. Не е тук мястото да му обяснявам неща, които отдавна са известни на хората, които четат. В най-скоро време ще публикувам материал за съвременната технология за сексиране (сортиране на сперма) и тогава ще отговарям само на компетентни въпроси.

Експерт Спермочислов :-Перефразирам отговора на г-н Арбов
Големите международни компании по изкуствено осеменяване отдавна работят с концентрация 2-3 милиона при сексираната сперма, особено при бици за които има голямо търсене. Казвам го съвсем отговорно като човек,който не е ръководил станция по изкуствено осеменяване в Канада.. Цифрата 4 милиона в графиката е дадена само за сравнение, тъй като някои малки американски компании по изкуствено осеменяване все още работят с концентрация 4 милиона поради ограничен пазар, но се опитват да използват повишената концентрация за реклама. Изследвания по въпроса за концентрацията са правени още в края на миналия век и ако някой наистина се интересува, ще му изпратя официални публикации. Цената на спермата се определя от търсенето и предлагането, а не от желанието на някой клиент за по евтин продукт.
– Т.е. значи като е удобно рекламираме по голямата концентрация , като не е удобно казваме че е реклама – г-н Арбов противоречите си .
Ако искате за знаете при концентрация 15 милиона сперматозоида – които са само в гранулите може кравата да се осемени даже и на самото порцио т.е. заплодяемостта е в пъти по голяма. Питайте някой експерт осеменител.

Отговор на Тодор Арбов:- Смятам, че сте объркали цифрите. Става въпрос за разликата между концентрация от 2 милиона и 4 милиона на доза.

Още през 1996 година се появи голямо холандско изследване за заплодяемостта на кравите със сперма с различни концентрации на сперматозоидите на доза. 

При 2 милиона сперматозоида на доза разликата между такава сперма и тази с по-висока концентрация  силно намалява, а при 4 милиона почти изчезва. Тези резултати по-късно бяха потвърдени от изследвания в САЩ, Нова Зеландия, Финландия, Израел и др.

Разполагам с достатъчно оригинални материали по темата и съм готов да ги изпратя на всеки, който се представи с истинското си име и адрес на електронната поща.

Вие продължавайте да осеменявате “на порциото” с гранулите, които отдавна са забранени в Европа и разнасят болести от IRT do BVD (инфекциозен ринотрахеит и мукозна болест). Да не казвам какъв генетически боклук има в тях.

Говедовъд.ею благодари на участниците в „боксовия” мач, нашите читатели обогатиха своите знания по репродукцията, спора премина в един коректен тон и разбира се до изводи. Може би най-важното е, че веднага трябва да се спре използването на семенна течност под формата на гранули и изпълнят изискванията на ЕС.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here