Не подценявайте Люксембург в млечния сектор

0

Велико Херцогство Люксембург се нарежда сред най-малките страни в света. Територията на страната е 2 586 кв.км, а населението възлиза на малко над половин милион души. Официалните езици в Люксембург са френски, немски и люксембургски.

Това обаче не пречи в страната да се отглеждат и крави.

Независимо, че страната е като лилипут в сравнение с  останалите държави в Европа се оказа, че говедовъдството е много добре развито. Млечните крави са около 47 000 бр., които се отглеждат в 732 ферми. Средната млечност на крава е 6 324 кг, а годишното производство 317 хил.т мялко.

Така, че не подценявайте Люксембург, там се произважда годишно повече от полвината мляко на България влязло в млекопреработвателните предприятия.

 Люксембург е член на Световната организация на Холщайн и средната млечност е с 2 500 кг повече отколкото у нас.В  Люксембург  цената на суровото  млякото от дълго време е  болезнено ниска, докато разходите за производство, както и в останалата част на Европа са много по-високи.  Земеделската службата  е изчислила, че  производствените разходи за един литър сурово мляко е 44 цента за литър през 2015 г. за държавите от Бенелюкс. Средната продажна цена на млякото  за същия период е само 28,73 цента. В резюме на изследването, се казва:

„Само за шест години, при производство на мляко разходите  са  увеличени за един килограм  с  близо 6 цента. Като цяло 35% от разходите по производството през  2015  не се покриват „.

Причините за тази ситуация не са от днес и трябва да се търси промяна на посоката на политиката към сектор мляко. Проучването показва ,че през последните шест години поне през четири от тях цената на млякото е била по ниска с 28% от производствените разходи. Причините, изразени в проучването за това се дължат вследствие на кризата още през 2008 г, след което има възраждане през 2010г , следва малка криза през 2012 г за да се стигне до сегашната продължителна криза.

Селските райони имат важно значение за икономическото и социалното развитие на страните от Бенелюкс. Важен икономически фактор може да е само производството на мляко за тези региони,  ако разходите за производство са покрити.  A това може  да се гарантира, и може да се постигне само при един балансиран пазар. Люксембург е част от ЕС, също и зависи от неговата политика за млечните продукти.  Ако  Съюза  скоро, успешно не овладе свръхпроизводство на мляко, производителите от  Люксембург ще имат малък шанс за оцеляване. Те ще се откажат от млекопроизводството  – както и много други техни колегите от останалата част на Европа.

За месец септември средната изкупна цена на млякото в Люксембург е 26.47 цента.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here