Разказ за една обикновена – НЕОБИКНОВЕНА ИСТОРИЯ

Ще Ви запознаем с 25 годишната история на говедовъдна ферма фамилия Малеви от с. Самуилово,  обл. Сливен.  Защо необикновена. Всъщност тя си е направо обикновена, каквато е за хилядите ферми в България. Необикновена е затова, защото децата на Филип Малев сега са водещи фигури в живота на фермата.

Синът –  Стефан Малев е завършил животновъдство в Аграрния университет в Пловдив сега изпълнява ролята на главен мениджър на фермата. Дъщерята –  Цветанка Малева,  пък е главен икономист във фермата.  За главния виновник фермата да е факт – господин Филип Малев, сякаш е останало да бъде лице на фирмата и да приема рапортите за свършеното .

Всъщност историята започва преди 25 години, когато се ”наливаха основите”, както се казва – купуваха се животни, купуваха се обори, обособяваха се парцели земя за обработка. Точно тогава, 1993 г бяхме включили г-н Малев в състава на една група да посети Германия и да се запознае с тяхното говедовъдство. Изненадата ми беше голяма, когато той отказа.

Не мога да пътувам, пръвите ми животно вече са в обора, тез дни решавам въпроса за още по-голям обор, започваме и сеитбата.

Вероятно не е сгрешил, защото времето тогава беше такова, че ситуацията се сменяше всеки ден.

Фамилията започва говедовъдството с 20 бр. Крави, закупени от собствениците им след раздържавяването. Повечето бяха кафяво говедо от Ямболска област. След първата година проведохме един разговор в който Филип ми каза:

че е минал 4 000 кг мляко от крава, но не може да се задоволи с такива количества, и трябва да се направи нещо .

През това време се извърши основен ремонт на двата големи обора, които беше закупил за по 200 бр животни. Трябваха юници. Ясно е ,че такива нямаше по него време в България – първо заради раздържавяването, второ поради ниската продуктивност на животните, както на нашите черношарени крави, така също и на генотип 30, внесен от Германската демократична република, и имаше много стада от него, но и те бяха с посредствена млечност.

Пътят беше само един – внос от Европа. Първият внос е направен през 1995 г от Дания- 70 бр. юници, който дава и днешния облик на стадото. След това следва внос от Германия и Холандия – по 35 бр юници, и отново от Дания през миналата година на 35 юници. Породата е ясна – тази която дава най-много мляко и е създадена за мляко – Холщайн.

Постепенно фермата започва да се модернизира. Вързаното отглеждане е заменено със свободно боксово, новородените телета са настанени в индивидуални клетки, има боксове за големите телета със система за индивидуално хранене. През 2015 г е открита и нова дойлна зала на Де Лавал 2х13.

 Сега във фермата се отглеждат над 500 бр. крави със средна лактационна млечност от 8 700 кг. Общият брой отглеждани животни надхвърля 1 000 бр. Ясно е , че за да имаш такава млечност не може да се мине без селекция, без изкуствено осеменяване, без добро хранене и ветеринария.

Фирмата която под името „МЦД62-МАЛЕВИ  ” обединява дейностите млекопроизводство , зърнопроизводство и фуражно производство/обработват над 10 000 дк. земя и животните се задоволяват със собствени фуражи/, си е поставила и нови цели.

Твърдо семейният съвет е решил на този етап да не се занимава със собствена преработка на млякото, а да акцентира върху допълнителна обработка на фуражите. Така, че преди няколко месеца новият им  фуражен цех започна да произвежда  фуражни смески за всички категории животни. Фермата също така, осигурява работа за над 30 работника.

Всъщност това е историята на фамилия Малеви, много работа, контрол на всяко ниво, младежкият ентусиазъм на наследниците и опита на Филип Малев. Той е член на УС на РАМП-Сливен и Консултативен съвет Сливен, участва в работата на развъдната асоциация на зооинжинерите, изключително активен при всички мероприятия на говедовъдите.

Задачата която предстой да решават е намаляване  себестойността на млякото, използвайки всички резерви които има, защото кризата от която още не са излезли говедовъдите показва,че именно това е пътя.

Сливен, Михаил Михайлов, Тоня Мишева

говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here