Наистина ТОП СЕМИНАРА – резюме 1 част

1

На 03.11.2016 г се проведе “Топ семинар по млечно говедовъдство”, както го нарекоха организаторите на събитието. Организаторите бяха Националния съюз на говедовъдите в България и Земеделски институт –гл. Стара Загора. Семинара се проведе на възможно най-подходящото място – фермерите при науката – в Земеделския институт,гр.Ст.загора. Домакините имат голям опит в провеждането на подобни мероприятия така, че по организацията всичко беше перфектно. Не трябва да забравим и да благодарим  на фирмите Геномика, Алтекс, Биоком , Милкотроник, Си Ар Ай България и GepeGeimuplast, които допринесоха за визията на мероприятието с обособени щандове и демонстрации. Присъстваха 58 души, колкото и стола имаше в залата. За наша радост в 15.30 ч когато свърши семинара заетите столове бяха 56 -двама фермери бяха отишли да телят кравите си.

Участниците:

Фермери – въпреки успокоението, че сметките са заредени  със субсидиите отново присъствието им бе миньорно.Трудно може да се угоди на нашия фермер, но той най-малко има вина за това, просто обстоятелствата при които е развивал животновъдството си, го е направило такъв. Това разбира се, не го оправдава, някак не е нормално публикации където се говори за даване субсидия по 31 лв на крава да бъдат четени от няколко десетки хиляди фермери, и публикация в която се говори за спазване на определени изисквания по даден момент от производството, които носи 310 лева от крава на фермера, да е прочитана от няколко стотин души. Все пак имаме впредвид, че последната година бе една необикновена година и показа, че е дошло време за промяна както в начина на мислене, така и по отношение организацията и работата във фермата.

Наука – приятно е да се видят няколко млади аспиранти по говедовъдство, които участваха в семинара. Основно от Земеделския институт. Другите вероятно знаят всичко.

Фирмите – поздравления. Много добре подготвени специалисти, активно участие по време на семинара, проведени професионални разговори в паузите. Демонстрации направи фирма Милкотроник, презентирайки анализатора Лактоскан Соматик – едно ново „чудо” в лабораторната апаратура с установяване точния брой на соматичните клетки, снимка , откриването на замърсителите, работа от дистанция.

Селекционерите – имаше присъствие само от асоциацията в Добрич. Вероятно  при останалите развъдни асоциации всичко е ясно по отношение геномната оценка, развъдните стойности, ДНК анализите и новите методи за съставяне на случните планове.

Специалистите –  имаше такива от най-различни браншове на животновъдството. Имаше представители на фуражната промишленост, на ветеринарното снабдяване и обслужване, дори и агроном.

Медиите – имаше присъствие на два селскостопанси информатора. Другите се занимаваха с субсидиите по колко лева ще получат животновъдите за една овца или крава. Те фермерите си го знаят отдавна. Наистина, това което се обсъжда по време на семинара , ако стане настолна книга на нашите фермери, ефекта щеше да е в процент с две цифри и най-бързия начин да стигне до фермерите са медиите.

Лекторите – те бяха двама – професор Живко Кръстанов и международния консултант по говедовъдство Тодор Арбов. Първият, в момента един от най-добрите наши специалисти по говедовъдство и най-вече по въпросите на селекцията и генетиката, изнесе „ подгряващия материал”- докъде сме стигнали, мястото ни в говедовъдството, какво правим в момента и какво трябва да направим по най-бързия начин не само да запазим това въдство, а и да вървим напред. С презентацията на професор Кръстанов ще Ви запознаем след 10.11.2016 г защото материала ще бъде представен и на конференция по животновъдство организирана от НТСБ.

Голямата криза в говедовъдството се стовари с най-голяма сила върху нашите фермери – от една страна,че никой не беше подготвен за посрещане на кризата, висока себестойност на продукцията, ниска производителност, не винаги добро качество на продукцията,ниски изкупни цени . Този път и за двете производства мляко и месо. За последното сега вече се чувства кризата по отношение на цените – в момента има голямо предлагане поради приключване срока за задържане и завършване угоителния период за младите животни. С други думи не се осъществи преливането на средства от едната продукция към другата за компенсиране на загубите. Не трябва обаче и да си спестяваме,че засега се нареждаме твърдо на последните две места с Румъния по отношение на средна продуктивност, производство, ако искате и генетика. Оказа се, че дори лилипута Люксембург  е много напред пред нас. За да имаме това въдство, което е привилегировано с наличието на замразена семенна течност, геномна оценка на биците, парични потоци /макар и недостатъчни – субсидии, пасища и др./ е ясно, че трябва да се направи нещо кардинално, ако ще и революционно. Един от стълбовете на „революцията”е ясно ще бъде правилното отглеждането и развъждането на животните, където трябва да се използват всички резерви били те новости или спазването на правилата, повечето от които се знаят от всички.

За другите стълбове ще говорим при следващите семинари.Именно по първия „стълб” говори г-н Арбов.

Всъщност кои е г-н Тодор Арбов – вече доста хора го познават в България от срещите си с него по подобни форуми. Зооинженире, завършил Тракииски университет, работил малко в катедра репродукция и след това поел предизвикателството на професията- обикновен работник във ферма в Дания, стига до ръководител производство на семенна течност от бици в СИО в Щутгар, след това следват САЩ и Канада, където е работил във всички важни структури на говедовъдството – репродукция, генетика, преподавател и в днешно време свободен консултант по говедовъдство, консултиращ десетки ферми в Гърция, Русия, Украйна, Румъния,САЩ, Канада и разбира се и България. При всяко свое завръщане в България той провежда срещи с говедовъдите. Например миналата година негова аудитория бяха младите фермери членове на НСГБ. В своята презентация, като основен въпрос  Арбов наблегна на организацията на производството във фермите, ясно и точно каза,че в България няма подготвени мениджъри за големите ферми /искаме да се знае, че това е констатирано и от НСГБ и преди три години този въпрос бе поставен за разглеждане дори и пред българо-германското дружество за подпомагане на българското животновъдство, и през тази година бе проведен първия курс на т.н Животновъдна академия, където фермер учи фермерите – с лектори от Германия/.

Вторият въпрос който бе разгледан от Арбов бе най-важният както за фермерите така и за обществото – как да печелим от говедовъдството. Всъщност печалбата се намира по средата на подходящата използвана технология от фермера и управлението на фермата от него или добре подготвен мениджър. Публикуваме схемата , която ако изпълним може да стигнем и до написаното в средата на документа. Бяха разгледани всички детайли които ще публикуваме през следващите дни.табл2

Пълният текст на лекцията може да намерите в сайта говедовъд.ею от 11.08.2016г в секция мляко-управление на фермата или на адрес –

http://говедовъд.ею/%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b5%d0%ba/

1 КОМЕНТАР

  1. Нямам думи големи “ЕКСПЕРТИ “няма що единият ринал лайната на кравите в Даниея и е
    станал световен учен .Другият си трае и обслужва главният селекционер и национален мислител на породи и се прави на нещо значимо само ,че не е .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here