Ферма „Левал“ ЕООД с. Житен и Димитър Шопов посрещнаха гръцки фермери

0

       В рамките на топ семинара проведен на 03.11.2016г, НСГБ покани свои колеги-фермери от Гърция. Участие взеха председателя на Холщайн за Гърция-Атанасиус  Василякас и фермера Андонис  Кутрас-фермер от района на Комотини, отглеждащ 500 броя крави и получаващ средно по 38 кг. мляко от крава дневно. Кутрас е известен в Гърция и като най-добрия производител на царевица за силаж. Нещо нормално е да получава над 8 т зелена маса от декар. Към това трябва да се прибавят и 3 тона зелена маса за сенаж от Люлелиум. С други думи годишно производство от декар над 12 тона. Всъщност гостите бяха дошли да чуят лекцията на Тодор Арбов, който често има срещи с гръцките  фермери. Ако трябва да бъдем точни, именно изпълнявайки съветите на българският специалист , Кутрас успя да вдигне средната дневна млечност на стадото си от 32 на 38 литра.

–„На един кантар сме” каза Андонис Кутрас
Димитър Шопов

След приключването на семинара гостите посетиха Добрич и проведоха работна среща във фермата на един от водещите фермери в този район – Димитър Шопов – член на УС на Черношарената асоциация – Добрич, Председател на РАМП – Добрич и член на НСГБ.

       Срещата започна с обиколка на фермата. Показано ни бе всичко без никакви тайни и задръжки. Наистина , една ферма в която има всичко – добри помещения за кравите и подрастващите, доилна инсталация, съхранение на зърнените фуражи в съвременни технологии. Нещо повече – в момента се оборудва помещение в което ще се отглеждат кравите които ще се телят – индивидуални боксове за отелване, сектор за отелените крави, сектор за кравите определени за брак и маститните крави. В помещението също има и монтирана доилна инсталация за тези групи животни.

      Направи ни впечатление и дневната дажба, ами то хората не получават толкова разнообразна храна. При добро решение на дребните проблеми млечност на кравите ще се повиши с най-малко 10%. Всъщност тя е около 8500 кг за лактация което е отличен резултата за България.

 ”Проблемът е, че дори и да увеличим още продуктивността на кравите сметката не излиза. Фиксираме загуба всеки месец най-вече от ниските изкупни цени на млякото. Сега пък започна проблема с реализацията на животните за клане. Периода за задържане е еднакъв за всички фермери и сега на пазара се предлага голям брои животни за клане. Стара истина е, че имали предлагане цените падат. Така,че месото което би трябвало отчасти да компенсира ниските цени на млякото  при сегашната ситуация ни води до нови загуби. Например колегата от Кортен беше принуден да продаде преди няколко дни бракувани крави с тегло над 600-700 кг на твърда цена от 300 лева бройката.  Мъжките телета ги подаряваме и ни остава едно мляко с цена далече под себестойността му и с него трябва да се разплащаме за всичко. Загубите не са само при мен, но и при другите  фермери, това са  хиляди левове на месец. Така не може да продължава, сега се залъгваме, че цените тръгват нагоре, но кои ще компенсира загубите ни за повече от една година назад.”

 – сподели домакина димитър Шопов.

       По време на срещата г-н Василякас разказа и за Асоциацията на Холщайн за Гърция. Освен въпросите по контрола и селекцията асоциацията защитава интересите на фермерите от всякакво естество. Освен това Асоциацията на Холщайн за Гърция  се явява и като браншова организация.

       „След етикирането с което се борим с ЕК да има обозначението на произхода на суровината, сега влязохме и в друг „трилър”- борбата да запазим автентичността на нашето гръцко кисело мляко. Сега в Чехия се продава продукт приготвен там с име гръцко кисело мляко. Това не трябва да допускаме да се случва.
     Асоциацията на Холщайн за Гърция е член на Световната и Европейска организация на Холщайна.  По данни на Съюза Холщайн , контролираните крави в страната  произвеждат средно по 8.510 кг. мляко за 305 дни. Съдържанието на мазнини, белтъчини и лактоза е 3,83%, 3,32% и 4,89% съответно, и средният брой на соматични клетки е 396,000.
      Възрастта, на първо отелване е 27,6 месеца (2.3) години, продължителност на живот 54,6 месеца (4.6 години) с продължителност от 27 месеца продуктивен живот (2.3 години), интервал на отелване  451 дни и периода на заплождане 159 дни. От цифрите се вижда, че имаме проблеми с репродукцията, но успяхме да се наложим в нашите развъдни програми да включим и впръскване на кръв от Норвежко говедо с което подобряваме копитата, вимето и лесните раждания.
       Всъщност това е може би революцията в говедовъдството. В САЩ подобно вливане на кръв от други породи се използва успешно, броят на тези животни достига милион. У нас годишно извършваме вече 30000 осеменявания с Норвежко говедо. Всъщност у нас останаха истинските говедовъди, сектора е на 95% на открито. За съжаление икономическата обстановка в страната също влияе не добре на отрасъла.
    Нодуларния дерматит също се стовари върху нашите фермери. Близо 8000бр говеда бяха избити, ваксинирането продължава. Определено може да се каже,че още се борим с това заболяване. Работната ръка също е проблем. Знаем всички ,че труда на говедовъда е тежък и неблагодарен. Може би увеличението на изкупните цени на млякото през последните седмици, ни вдъхнаха кураж и за напред. Все пак цена за кг над 40цента си е добра цена.

Завърши г-н Василякас.

 В края на срещата всички български желаещи да се запознаят с гръцкото краварство получиха покана да посетят гръцки ферми. Срещата завърши с уговорката да се проведе съвместен форум с участие на фермери от двете държави в Ксанти в началото на 2017г.

Михаил Михайлов – Изп.Директор на НСГБ

говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here