Говедовъдни новини от Канада и САЩ

0
Немското  списание ELITE  SPECIAL  поднася на своите читатели материали взети директно от фермите. Техен екип посети няколко ферми в САЩ /Уинсконсин/ и Канада /щата Онтарио/. Ето и накратко впечатленията от фермите зад океана.

Ферма Хорсенс /Уисконсин,САЩ/-Това е една от най-мощните ферми, собственост на Джеф Хорсенс . Той притежава 500 крави с капацитет до 17,500 кг мляко за година от крава и е в десятката на най-големи компании в страната. Причините за това постижение са комплексни. След перфектната селекция ,  избор на бици и подбор, следва комфорта животните. Той е основен приоритет за кравите, в общия ообор натоварването му с животни е максимум до 90%/ това препоръча и Тодор Арбов по време на топ семинара/

Ферма Вагнер/Уисконсин,САЩ/-Една типична ферма в която работят съпрузите  Ханк и Пам Вагнер и техните деца. Характерна особеност за фермата е, че Вагнер изнася  младите  животни след навършване на осем месечна възраст в Небраска. Транспортът  отнема  около 14 часа. Независимо от това, развъждането е по-благоприятна, защото телетата са свободно пуснати и се отглеждат при много по-благоприятен климат.

Ферма “ B и D” /Уисконсин,САЩ/- Бриан Лепянка  собственик на В и Д е увеличил броя на отглежданите от него крави за последните двадесет години от 60 на 3 600 бр., той обаче е все още далече от целта, която е удвояване на сегашното стадо.

Ферма фамилия Ханехан-Тази ферма включва две самостоятелни предприятия които се намират на 100 км едно от друго. Преди девет години семейството е дояло само 12 крави, сега се грижат в двете ферми общо за 750 крави. В момента се строят и в двете ферми съвсем нови помещения за кравите.

Ферма Кобар/Ниюрк САЩ/-Фермата много се е променила през последните шест години. В началото се отглеждали  70 крави, а сега са вече 390. Въпреки бързото производство дневната млечност е в рамките на 39 кг.

 

Summitholm_KanadaФерма  Сумит Холм /Онтарио Канада/– Във фермата се отглеждат  450 крави със средна млечност  от 13 000 кг мляко годишно. Особено в тази ферма е изключително високо  пожизнено производство от крава от 46 000 кг. живот. Приоритети са  висока производителност, добър  комфорт, особено по отношение на  въздуха и  леглата – пясъчни. 95% от печалбата, идва от млякото. На ден се генерират 360 € от продажбата на мъжки телета и бракувани крави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here