Фермерите в САЩ изхвърлят милиони галони* мляко

0

*1 US галон = 3.8 литра

Заради свръхпроизводство и складове пълни със сирене , американските фермери изхвърлят милиони галони мляко. Ресторантите и веригите за бързо хранене изготвят менюта с повече сирене, за да помогнат на фермерите.

През първите 8 месеца на 2016 година са изхвърлени повече от 43 милиона галона (163 милиона литра/ 1/3 от годишното производство на България ) в ниви, торови лагуни или за храна на други животни, или са изхвърлени от преработвателите. Данните са от Министерството на Селското Стопанство на САЩ.

Това количество е достатъчно за напълването на 66 басейна с олимпийски размери и е най-голямото, изхвърлено през последните 16 години.

Резултат с изображение за унищожаване НА СИРЕНЕПроизводителите опитват да намерят нови начини за оползотворяване на излишъците, като включване на повече млечни продукти в ученическите столове и използване на повече сирене във веригите за бързо хранене. Много от фермерите даже не могат да си позволят транспортирането на млякото при сегашните цени, които са с 36% по-ниски от рекордните цени през 2014 година.

Фермерите, произвеждащи мляко и месо, увеличиха производствения си капацитет преди две години заради повишеното търсене, и това доведе до сегашното свръхпроизводство.

Тази година американските фермери прибраха рекордна реколта от царевица и соя, а месопреработвателите предлагат на пазара рекорди количества месо и пилешко. В резултат на това цените на хранителните продукти в САЩ се сринаха и доходите на фермерите са на път да отбележат спад за трета поредна година.

Министерството на Селското Стопанство обещава да изкупи сирене чедър на стойност 20 милиона долара в опит да помогне на фермерите – това ще бъде втората интервенция на пазара през последните 3 месеца.

Асоциацията на млекопроизводителите в щата Мичиган, която е млекопреработвателен кооператив, принадлежащ на фермерите, добави допълнителни смяни в млекопреработващите предприятия и закупи допълнително оборудване за да се справи с допълнителните милиони литри мляко всеки ден. Заради ниските пазарни цени асоциацията дари 83 хиляди галона (315 хиляди литра) мляко на хранителни банки. Даже и с тези мерки през лятото се наложи да се изхвърля мляко в торови лагуни, защото нямаше възможност да се намерят достатъчно камиони за транспортирането му до преработващите предприятия с резервен капацитет в щата Уисконсин.

Междувременно Dairy Management Inc., която фактически е маркетингова организация, платена от 43 хиляди млекопроизводители в САЩ, през последната година инвестира десетки милиони долари за развитието на менюта с повече сирене във веригите за бързо хранене (McDonald’s, Domino’s Pizza и други 11 компании), които нарича “млечни партньори”.

За вас :    Тодор Арбов , Канада

говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here