Холщайн Канада – една сбъдната мечта

0

      Royal Agricultural Winter Fair – под това име е известно най-голямото комбинирано ,закрито селскостопанско изложение в света за животни. То се провежда всяка година през ноември в Торонто – Канада.Това е мястото, където канадски и международни животновъди, производители и изложители обявяват своите шампиони и където стотици хиляди участници идват да се учат, да участват в конкурсите и предлагат своите продукти. А има и много време с приятелите и семействата си да прекарат приятно.

Изложението обикновено продължава десет дни и тази година се проведе от 4-14 ноември. Върхът на шоуто е денят в които се провеждат конните състезания с посетители до 75 000 души и дните когато се извършва класацията на говедата. На 11 ноември дефилираха животните от Холщайн, и си задаваме въпроса това истина ли е което демонстрираха фермерите и селекционерите на арената.
Точно преди двадесет години имах щастието да посетя Royal Winter Fair – изложението. То винаги е предшествано от зимния карнавал на Торонто. Атмосферата е страхотна, редът и дисциплината също. Най-напред преминават олимпийските и световни шампиони на Канада. Не може да се опише какво става на тротоарите където е публиката. След това тръгва карнавала. Там един до друг вървят милионер и клошар, министър и студент.

Гордост е за всеки да получи разрешение да дефилира по трасето на карнавала. Емигрантите, всъщност те са вече канадци, не забравят своята родина и възпроизвеждат сцени от техните традиции. Може би единствено неподходяща на атмосферата бяха дърветата – в началото на ноември те вече нямат листа, капсоловали са се за предстоящата зима и оставаш с впечатление че са изсъхнали. Самото изложение се провежда в огромна закрита зала с десетки други зали, площадки, увеселителен сектор и какво ли не. Разбира се, най-голям интерес предизвиква голямата зала в която се провеждат финалите. Всъщност в тази зала играе и отбора на Торонто в Националната баскетболна лига, за хокея няма да казвам нищо.

Най-интересното което видях бе на откриването. Пристигна кмета на Торонто със съпругата си, която беше с официална дълга рокля и обувки с висок ток. Това обаче въобще не и попречи да влезе между животните, да ги помилва, дори искаше да издой една крава. Оказа се ,че е израснала в семейство на говедовъди. В огромни зали са настанени животните, около едно животно се въртят поне 5-6 придружителя, и това цяла седмица. Непрекъснато се правят прически, боядисване, тренировки за стъпката. Видях с очите си как се поднася гърне на кравата когато ходи по голяма нужда. Всъщност и тази гледка не може да се опиши. Тоалета на животното и стъпката е едно от най-важното условие за да спечелиш. Има правилник за подготовка на животните- какви бои да се използват, лакове, машинки за стригане. Цели двадесет страници в които е описано кое е разрешено и кое не при подготовката на животното. Условията трябва да са еднакви за всички. По това време бяхме далеко от геномните оценки, гледаше се повече на екстериора и на фермерите се даваха модели от гипс на крава от Холщайн – как трябва да изглежда за да дава 8 000 кг, как при 9 000 кг и т.н. Всъщност всеки фермер който постигне примерно 8 000 кг мляко за година, получаваше статуетка на крава даваща 9 000 кг.

След първата световна война група от фермери, водени от фермера Драйдън, искат да се създаде национална селскостопанска изложба.Заедно те формират селскостопанска Winter Fair асоциация на Канада и през 1920 г., получават разрешение от крал Джордж пети за това. През същата година кметството на Торонто одобрява изграждането на нова животновъдна арена и определя площадката за строителство. Плановете са били първото изложение да се проведе през 1921 г , но това не се случва защото една система за отопление за новата арена не е инсталирана във времето.

Поради тази причина за пръв път шоуто се открива на 22 ноември 1922 г. Интереса е бил огромен, желаещите да представят животни са били над десет хиляди , имало и фермери също от САЩ. Днес, Winter Royal се радва на над 320 000 посетители, Над 6 000 изключителни животни пристигат в Торонто всеки ноември, включително над 4 900 глави говеда, овце, кози, прасета, зайци, птица, и над 900 коне и понита.
Оставяме Ви да видите първенците при Холщайна, които вероятно са извън земни защото направиха това в залата в която играят извънземните от НБА и НХА.

Михаил Михайлов Изпл Директор НСГБ

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here