Говедовъдни новини

0
Русия – През първите 9 месеца на 2016 г Русия е  намалила вноса на селскостопански продукти с 10%, или   до $ 15 милиарда, и увеличи износа с 5% – до $ 10 милиарда, това се дължи основно на намалението на месни храни (42%), домашни птици (27%), риба ( 12%), сирене (33%). Ако преди 10 години, през 2006 г., вносът е бил 4 пъти по-висок от износа, сега той е само 1,5 пъти. Ръстът се постигне чрез увеличаване  износа  на пшеница (32%) и слънчогледово масло (15%). През първите 9 месеца  на годината  износът на месо е нараснал с 60% и надвишава 150 хиляди тона за периода януари-септември 2015 г. – 90 000 тона. През настоящата година  производство на месо от селскостопански животни и птици за клане, се увеличи с 5% и ще надхвърли 14 милиона тона в живо тегло, а до 2020 г. се очаква да достигне близо 15 милиона тона.Резултат с изображение за шише с мляко
Групата EkoNiva е с дневно производство на 650,000 литра мляко /малко по-малко от  половината от млякото което се произвежда дневно в България/, е най-големият производител на мляко в Русия. Сега компанията планира да започне сама да си преработва млякото, което произвежда.
Гърция: През първите девет месеца на тази година, средната цена на кравето мляко, получена от производителите отбелязва спад от 8% в сравнение със същия период на 2015 г. и е 0.4217 евро за литър. Броят на производителите на краве мляко се е намалил през последните 10 години и от 7213  през 2005 г., през 2015 г. той вече е  3246 ферми. Най-лошото е, че сложиха катинари и не приемат вече мляко две мандри от района на Лариса, където броят на фермите е голям.
Германия: Кризата с цените на млякото почувстваха и центровете за събиране на сперма. Извършени са по малко осеменявания,  а именно в порядъка на около минус 3 до 9 на сто по отношение за миналата година за отделните центрове. В същото време се отчита от много  асоциации на увеличаване на броя на осеменените животни с бикове от месодайни породи и най-вече с Белгийско синьо .  Отчита се по-висока употреба на сексирана сперма .
 САЩ: US мляко цена с 4% по-ниска, отколкото през 2015 г. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) ревизира прогнозата си за цената на млякото в САЩ и сега очаква за 2016  средна изкупна цена от 16.05 цента за  паунд от производителя/. Това съответства на 14 евроцента за 0.45 кг мляко или около 28 цента / кг мляко. Така средната цена през 2016 г. е с 4% по-ниска от цената на млякото през 2015 г. За 2017 г. американското министерство на земеделието очаква цена на мляко от 16,75 цента / LB, която ще бъде 4% повече, отколкото през тази година.

Франция: На фона на кризата, френската група Danone е вложил 100 милиона евро във фонд, насочени към създаване на програми за устойчиво развитие. Спрямо общия бизнес на производителя, за който всяка година се отпускат милиарди евро само за придобивания на компании, тази сума изглежда ниска, но групата се е заела с разработката на млекопроизводството по устойчив начин.

НАКРАТКО :
Резултат с изображение за шише с млякоЖените, които ядат пет или повече порции кисело мляко на седмица са по-защитени срещу хипертония. Проучването е направено във Факултета по медицина в Университета в Бостън, САЩ.
 Добавянето на кисело мляко за здравословна диета изглежда  помага за намаляване на риска от дългосрочно високо кръвно налягане при жените. В контекста на здравословна диета, изследователите открили, че жените, които ядат пет или повече порции кисело мляко седмично имат  с 20% по-малък риск от развитие на високо кръвно налягане, в сравнение с тези, които консумират една порция на месец. За мъжете, връзката между редовната консумация на кисело мляко и кръвното  има  малко влияние.

Източник:  Newsagro.ro

говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here