Идва ли краят на „кризата“ в сектор мляко ?

0

Изкупните цени на млякото бавно, но сигурно поемат нагоре. Вероятно тенденцията ще продължи и през идващата година.
Покрай медийната суматоха около поредната порция помощи за сектор „животновъдство“ (извънредната европейска, de minimis и преходната национална помощ) всички подминаха факта, че вече е налице трайна тенденция на увеличаване на изкупните цени на млякото. Спадът бе пречупен още през юли и вече четвърти месец кравето мляко бележи малък, но постоянен ръст (точно както бяхме предвидили преди 11 месеца). Така през октомври то е поскъпнало с малко над 8% спрямо юни тази година. Подобна е тенденцията в ЕС 28, но интересно е, че у нас поскъпването изпреварва доста средното за Общността (5,4% за същия период).
Какво се промени?
В глобален план първата важна промяна е активизиране на китайското търсене. Покупките на клиенти от Северна Азия на последните два аукциона на Фронтера (новозеландския млекопреработвателен гигант) показа изключително силен интерес, който повиши цената на пълномасленото сухо мляко с почти 20% само за две седмици. Достигнатите ценови нива са най-високите от юли 2014 година. Общият Глобален млечен индекс се повиши с 11,4%, достигайки също най-високото си ниво от лятото на 2014-а. Поскъпнаха още обезмасленото мляко на прах (6,5%) и маслото (4%).
Поскъпването дойде на фона на новината, че производството на прясно мляко в Нова Зеландия през 2016/17 година се очаква да бъде с 4% по-ниско спрямо първоначалните прогнози на Фронтера, заради лошите климатични условия. Прекалено влажното време през последните месеци доведе до понижение на производството на мляко в Австралия с 9%. Очаква се спадът да се задълбочи с напредването на есента и това определено подхранва настроенията за ръст цената.
В другия основен играч – ЕС, също се очаква спад в производството. През август то е намаляло с 1,9% на годишна база. Това свиване е преди да се отчете ефекта от субсидираното ограничаване на производството в Общността. Фермерите в ЕС ще получат подпомагане, за да произведат по-малко мляко между октомври 2016 г. и март 2017 година.
Тези два фактора – възобновеното търсене от Китай и свиващото се производство ще са в основата на възстановяването на цените на млякото през 2017 г.
И така, идва ли краят на кризата в сектора?
Вече неколкократно сме коментирали кои са факторите, довели пазара на краве мляко до ситуацията, в която се намира от година и половина насам (виж тук, тук и тук). И ако временният шок с отпадането на млечните квоти, съчетан с ограничено търсене на международните пазари, постепенно отминава, готови ли са нашите производители за новите реалности?
Отговорът е не. Причините за това са много дълбоки и също са коментирани многократно през последните години. Само ще припомним основните от тях:
– Българското млечно говедовъдство е неефективно – средната производителност е близо два пъти по-ниска от тази за ЕС 28;
– Изрядните фермери страдат от огромен сив сектор (надминаващ 50% от суровото мляко), стимулиран от самата държава;
– Липсва адекватен контрол върху преработвателите и крайната продукция, която се предлага в търговската мрежа;
– Подпомагането в сектора (особено обвързаното) има по-скоро социален, отколкото стопански характер и стимулира притежаването на животни, но не и животновъдството;
– Тоталната липса на контрол и отчетност над развъдната дейност, която вместо да бъде инструмент за качествено подобряване на стадата се е превърнала във форма на субсидирана заетост.

Свалете прикаченият файл от тук – inteliagro_bulletin_17_11_16

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here