ДА МОЖЕШ ДА ЧАКАШ – СЪЩО Е МНОГО ВАЖНО

2

     Националния съюз на говедовъдите в България през цялата 2016 г е в течение какво се случва по отношение дейността на развъдните организации в говедовъдството и работата на ИАСРЖ. На всички беше ясно, че като втора година по отношение схемата за подпомагане животните под селекционен контрол не всичко ще бъде наред. Всъщност така и стана. Писаха се безбройни списъци с животни, проверки от а до я, промяна на таксите по някои път с пъти.
Всичко това може да се каже,че отчасти бе очаквано, имайки се в предвид новите изисквания, проследяването на животните по електронен път, затруднения при подмяна на отпаднали животни по време на задържане и др. От всичко това губещият е един – това са фермерите.Резултат с изображение за крава ферма
На първо място финансово – от допуснати грешки от всякакво естество по отношение изпълнение схемата за подпомагане, драстично намаление държавната помощ за селекция под 50%, от тук и двойно или тройно увеличение на таксите и то в края на договорния период, много нерви и загубено време.
И най-важното, селекционерите просто се занимаваха с бюрократщина и нямаха време да отделят полагаемото се време за истинската селекция.
В тази връзка в НСГБ се получиха много запитвания основно за причините за увеличение на таксите / в тази връзка НСГБ проведе открит Управителен съвет на които председателя на АРЧШПБ-г-н Присадашки обясни причините/, какви са правилата за смяна членството в дадена развъдната асоциация /това е разрешено от ЗЖ/ и др. Тези въпроси не се поставят случайно от нашите членове. Резултат с изображение за крава фермаВсичките те знаят,че следващата година ставката за животно под селекционен контрол ще получи субсидия от 411 лв, което е значително повече от кравите за мляко. Също така ще трябва да се доказва и полученото мляко – 4 000 кг минимум, а това става вече и с истински проведена селекция.
В тази връзка НСГБ изпрати писмо до ИАСРЖ на 10.10.2016 г. Все още нямаме отговор на писмото което поместваме. Надяваме се да получим такъв с които да се внесе яснота по повдигнатите въпрос. Подобно писмо ще изпратим и до самите Развъдни асоциации за да се знаят и техните изисквания.
Ще наблюдаваме и работата на Съвета по генетични ресурси, за което излязохме вече с един материал.

Прилагаме : – Писмо с №56/10.10.2016 г до ИАСРЖРезултат с изображение за крава ферма

Свързан материал:  – Съвета по генетични ресурси трябва да излезе на светло

Изп.Директор на НСГБ: Михаил Михайлов

2 КОМЕНТАРИ

  1. ЕТО НА ТОВА ХОРАТА МУ ВИКАТ НАГЛОСТ И ГЬОН СУРАТ.Да си саздал НСТБ на базата на някаква измислена развъдна асоциация коаято разлача едни куфари с мляко и да го наричаш селекция е МНОГО НАГЛО.КОИ СТЕ ВИЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТЕ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦЯЛАТА ГОВЕДОВЪДНА ОБЩНОСТ?НИКОЙ!!! ЗАД ВАС СТОЙ ЗОРОВ И ЦЯЛАТА НЕГОВА НАГЛОСТ КЪМ БРАНША .ТАКА ,ЧЕ ТОВА НЯМА ДА ГО ТЪРПИМ , ЩЕ ГО ЛИКВИДИРАМЕ.НАРОДА ВЕЧЕ СЕ СЪБУДИ, И НЕ ГО Е СТРАХ ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА ГУБИ.НИЕ ИДВАМЕ И СЛЕД НАС ИДВА СПРАВЕДЛВОСТТА, И ВЪЗМЕЗ
    ДИЕТО.НЯМА ДА ПОЖАЛИМ НИКОЙ И НЯМА ДА ПРОПУСНЕМ НИКОКОГО В ТОВА МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ СИГОРНИ.

  2. Господин Малджански, както винаги се изказвате неподготвен, незнаещ и некомпетентен. Вие дори не знаете структурата на жиивотновъдните организации в България. Браншовите организации нямат нищо общо с Развъдните организации, не се занимават пряко със селекция, но имат право и трябва да следят и контролират работата на Развъдните организации защото в тях членуват говедовъди. Освен това не забравяйте и нещо много важно и не живейте с миналото- животните са собственост на фермерите и те имат последната дума по отношение на селекцията. Времето на партииния натиск отдавна мина и ние като браншова организация ще искаме да знаем какво се прави от тези организации. Не забравяйте, че селекционния контрол се провежда с програма за Държавна помощ и тези средства се отпускат на фермера а не на асоциациите. Нали знаете старата поговорка- които плаща музиката той води хорото. Така, че влезте в час и тогава пишете Вашите постулати от миналия век са вече история. Колкото до отмъщение, ликвидация, възмездие това също е от времето на Ивайло. За съжаление Вие не можете да станете втори такъв.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here