Да вярваш ли на очите си

0

За втори път в рамките на един месец присъствамe на обучителен семинар на животновъдите и оставаме изненадани как в рамките на пет часа фермерите слушат с интерес и задават въпроси.
Такава беше картинката и на семинара организиран от НССЗ в гр. Ямбол на 03.12.2016 г. Ясно е, че хората вече осъзнават, че само със субсидии не става и трябва да задействат и други инструменти за да печелят фермите им. Всъщност семинара бе посветен именно на селекционната работа, като фактор за повишаване на продуктивността. Ясно е, че проекта за участие в схемите за обвързано подпомагане от следващата година включват условие за произведена продукция. Трябва да се доказват 3 000 кг мляко произведено от крава, 70 кг мляко от овца и 4 000 кг от крава под селекционен контрол.
Оказва се, че за да се постигнат тези прагове не са готови много ферми и сега техните собственици започват да се интересуват какво да правят за да вървят напред.
Проф. Васил Николов много точно и образно даде пример за нашето животновъдство – къща на остров брулена от вълните и вятъра, която трябва непрекъснато да се укрепва, заздравява и разширява. Това трябва да правим сега. Също така той запозна присъстващите с основните правила на класическата селекция, като наблегна най-вече на отбора и подбора. Спря се също и върху екстериорните особености при животните имащи значение за повишаване на продуктивността. Засегна сегашното състояние на дейността на развъдните асоциации и призова фермерите да бъдат по-взискателни към ръководствата на асоциациите и да се включат активно в работата им, да присъстват на събранията им. Разбира се защити тезата, че не трябва да се отказваме от бикопроизводството, защото нашите разплодници ще се налагат при нашите условия. Отговори също на многото въпроси за допустимостта за влизане на фермите под селекционен контрол и освен качеството на породния състав значение има и броя на отглежданите животни. Както знаем той трябва да бъде минимум двадесет и това е продиктувано след изчисления на икономиката при контрола.
Г-н Михаил Михайлов разбра, че много от присъстващите не са запознати с организационното движение на фермерите и направи следните разяснения.
В момента организациите се делят на две – така наречените браншови организации, които трябва да защитават най-вече икономическите интереси на фермерите . Тези организации за да са ефективни трябва да имат регионални организации. Другите фермерски организации в момента са Развъдните организации. Разбера се , че те са водещите защото освен, че разполагат със средства имат и задачата да участват като изпълнители в схемите за селекция и от тях също зависи много какво ще получи фермера. Михайлов засегна и въпроса за ползата от провеждането на правилната селекция. Тя е другия голям фактор за добрата икономика. Много е опасно да допуснем да изградим ферма, да осигурим фуражите и качествена работна ръка и да пропуснем времето да проведем точната селекция – това е равно на катастрофа и за съжаление имаме много такива случай у нас.

Г-н Михайлов даде пример също с икономиката от дейността на един от основоположниците на линейната структура на Холщайна – бика с право наречен Главния. Който е донесъл над 30 милиарда долара полза за говедовъдите, но нанесъл и много щети, защото е имал ген за предизвикване на аборти. Независимо, че над 500 000 дъщери  негови и неговите потомци, са абортирали и донесли тази загуба от 420млн. Неговото потомство в момента представлява 14% от холщайнската световна популация и произвежда огромни количества мляко. Михайлов засегна въпросите за бикопроизводството, цената на млякото. Представи също и новите предложения които има НСГБ и ще бъдат внесени в МЗХ.
Все пак най-важното бе, че видяхме фермери, питащи и искащи да научат повече. И другото имаше много млади хора. Броят на присъстващите не беше най-важното, важното бе, че след пет часа разговори /без почивка/ никои не стана и не намери причина да напусне лекциите.

Ще публикуваме пълен запис на лекцията на г-н Михаил Михайлов

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here