Семинар говедовъдство – Михаил Михайлов говори

По време на семинара присъстващите фермери зададоха въпроси на г-н Михаил Михайлов отнасящи се до следното:

Цена на млякото в момента – всъщност този отговор го дадох още на 1.11.2016 г в едно интервю пред  Бг.Фермер – 

и разбира се ако прочетете по долу публикуваното ще видите с какво несъгласие фермерите не приемат думите ми. Но тогава прогнозирах цена целогодишна в рамките на 60-70 стотинки и това започва да се случва. Ноемврийските цени за България показват, че цената твърдо е в рамките на 65 стотинки за по-голямата част на страната. Дори и в райони славещи се с ниски цени – Плевен, Благоевград,  Добрич  – цените също вече са добри. В Хасковска област например фермерите се отърваха от монопола на изкупвачите и сега директно доставят на мандрите и вземат много добри пари за млякото. По-големите ферми вече минават седемдесетте стотинки, а имаме и ферма която получава и по 85 ст, но предава изключително качествено мляко.

Така или иначе съвсем скоро ходът нагоре ще спре по няколко причини – продуктите ще поскъпнат в магазините, покупвателната способност е малка, а има и възможност да се появят и вносни стоки на по-ниски цени, което ще е крайно нежелателно. Вероятно ще се намери баланса в рамките на 70-75 стотинки със спад до 60 стотинки през летния сезон.

Защо ще се запазят цените

– ами имаме недостиг на мляко в Китай и Русия. Прогнозите показват увеличено потребление на млечни продукти през идващата година до 7%. Селекционните програми на водещите страни вече не са насочени към повишаване количеството на получаваното мляко, а основно за продължителност на живот, заздравяване на краката и добри вимена.

Сега е момента фермерите да разиграят много добре картите си – да използват всякакъв вид полезни добавки и премикси, да балансират дажбите за да получават добро мляко, да проведат наказателна акция срещу маститите и да си направят къде са им резервите за снижаване себестойността на продукцията.

Просто няма време за хленчене а е време за действия. Сега е момента да се компенсират отчасти големите загуби от летния период. В този ред на мисли мога да ви кажа и какво вероятно ще се случи, но ще се въздържа за да не възползва някои и то негативно за фермерите.

Вторият въпрос които ми зададохте бе по отношение на организациите в България – в разговори с ваши колеги ми е станало пределно ясно, че много фермери не могат да различават тези групи. Ами то си е и за объркване.

Безброй асоциации, сдружения, национални дружества, регионални, развъдни асоциации и не знам какви си. В говедовъдството има основно два вида организации -едните които се занимават с браншова дейност – с други думи защитават правата на своите членове, и то най-вече икономическите, и другите които се наричат развъдни организации и се занимават със селекцията.

Първите /браншовите/ от своя страна се делят на чисто говедовъдни и други които под името национален и животновъдна обединяват фермери отглеждащи различни видове животни. Абсолютно погрешна позиция, която не води до нищо добро – това би било правилно да е шапката на всички животновъдни организации по видове животни. Тези браншови организации на практика не са полезни за бранша поради липсата на средства нямат възможност да бъдат актуални и точни по време на дебат – нямат консултанти – експерти, нямат адвокати, нямат офиси, нямат лоби в Народното събрание и МЗХ. Нямат връзка с международните организации. При тази ситуация съвсем нормално е да бъдат винаги „надигравани” от „противника”.

Губейки битките водачите на тези организации започват да бъдат обвинявани от фермерите, че нищо не вършат. Аз не мога да си обесня, как фермери които не са членове на организации, не ходят на събрание не плащат членски внос, не са направили нито едно предложение за подобряване на работата са най-големите съдници на ръководствата на браншовите съюзи.

Другата група организации това са развъдните асоциации. Това са организации които имат бюджет и по-важното от тях зависи много дали фермера ще получи субсидия. Всъщност фермерите не могат да осъзнаят, че тези асоциации са техни, те са ги създали, те могат винаги да искат отчет от ръководствата защото те са ги избрали. Получава се точно обратното, фермерите ги чувстват като държавни служители и освен това те плащат такса за обслужване и членски внос. Разбира се това са ваши отношения и си ги оправяйте вие.

По отношение на развъдните асоциации може да се говори много. Само в говедовъдството са 12. Три за черношареното говедо, две при кафявото, две при Родопското говедо толкова и при биволите. В момента в Европейските страни се извършва обединение на развъдните асоциации. Например в Германия вече има няколко обединени такива и до края на годината ще има и ново обединение. Хората се обединяват в името на фермерите, да могат по-бърже да тестират младите бичета, да получат по-голяма достоверност, да намалят разходите.

Преди малко професор Николов говори, че трябва да се възстанови бикопроизводството за да имаме разплодници, по-добре приспособими при нашите условия. Но как да стане това – контролираме  50 000 крави от Черношарено говедо от три асоциации. Всеки обработва данните по някакви техни програми, не са съобразени с изискванията нито на ИКАР нито на Интербул на които и не сме членове. Техниката ни за замразяване на спермата е също за музеите от осемдесетте години на миналия век. Разбира се хич не ми се говори така, като се има предвид, че съм отговарял за 140 бика при годишно производство от 10 000 дози от бик, и продукция колкото производството на едно ЗММ.

Но все пак трябва да стоим здраво на земята и да правим реални нещо. В тази връзка след няколко дни НСГБ ще излезе с открито писмо до Развъдните асоциации да запознаят говедовъдната общност с това което са свършили през годината, резултатите които са постигнали, продуктивност на стадата. Такава информация няма с години и не може да се направи нито анализ, нито реална преценка на ситуацията нито прогноза. Всъщност това е пътя напред – пълна откритост, истината винаги да се знае от фермерите, организациите на фермерите да работят за тях а не за себе си.
Въпроси които трябва да се решават и то веднага.

Вие трябва да се гордеете с Вашите колеги от тридесетте години, които показаха през цяла България силата на говедовъда. Това се случва в Ловеч по времето на една животновъдна изложба на която хората са докарали 456 крави и юници и 50б ика – за сведение навесите на изложбеното място в Сливен могат да съберат 250 говеда. Точно по него време държавата не е платила бичетата на селяните. И в нощта преди откриването те се наговорили – спяли са на земята при животните и около огньовите, като дойдат официалните лица да пуснат животните. Пристигат с файтоните десетина видни люди отиват на трибуната и в това време се чува страхотния шум на 450 синдижира които се отвързват и животните се пускат свободно. Имало полиция която се опитва да спре кравите, но тогава селяните пускат и бичетата, които набърза ръка помитат полицаите. На другия ден бичетата са платени. Всъщност това е и най-голямата победа на българският говедовъд, но за нея се говори по-малко защото е доста опасно ако се повтори. Пожелавам ви да бъдете като тези хора да устоявате правата си и да помните, че най-големия селски бунт след Йваило е този на излъганите говедовъди.

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here