Едно пътуване до Швеция – една ферма на север

0

Авантюра, ентусиазъм или начин на преживяване.
Първите впечатления от Швеция- страната с най-ярко синьо небе, където кравите пасат в гората и маслото се продават в 500 грамови пакети!
Това са червени дървени сгради , “високите входове, високата изходна стратегия”, “висока заплата” и “автоматизация” . По пътя за стопанството на г-н Гартс минаваме през южна Швеция. По пътя фермите са отляво и от дясно, поразително големи са, модерни са и в тях се отглеждат крави най-вече от породата Холщай.
В Швеция се прилага изискване за пасище: За всички конвенционални ферми в Южна и Северна Швеция животните трябва да пасат пет месеца.
Във фермата на Гартс се отглеждат 130бр. крави от три породи със средна млечност от 9000кг. фермата е в експлоатация от 2000 г когато семейството се е преселило тук от южната част на Германия. Оборот е от дървена конструкция, всичко е от дърво.

От първата до последната летва сме ги рязали сами от гората”- каза фермера.
През изминалата зима, много компании са прекратили производство-то на мляко в Швеция. Много, много малки предприятия с пет или десет крави фалираха. Но има и големи компании, които бяха просто смазани от ниските цени на млякото. Поради високите разходи за труд много шведски компании са инвестирали много през последните години, в автоматизация с най-новите технологии, за да се спести труда.
Г-н Гратс разказва:
– „От предишния собственик на фермата купих 38 крави: 2/3 шведски Red / Swedish Red и Whites (SRB) и 1/3 Холщайн. Подобряването на генетиката започнах, като най-лошите SRB кравите заплодих с кафяво говедо.Изборът на Кафяви швейцарски бикове в Швеция е изключително ограничен. Независимо от това, дъщерите на тези кръстоски се оказаха силно печеливши, дори седем години по-късно, те всички бяха с добра производителност и добра експлоатация. Стратегията е добре подбана и разработена, и днес имам стадо от 30% Нолщайн, 60% кръстоски с кафяво говедо и 10% SRB.Другото е работа, много, много работа.”

Катрин  Берке – Швеция

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here