Говедовъдни новини – Уикенд 50/2016

0
1.Азорски острови: – На 07.12.2016. на Азорските острови се проведе шампионата за кравите от порода Холщайн, които се отглеждат там. След „пресяването”  призьорките останали да се борят за приза, излязоха на арената и съдията Маркус Гербер определи победителката от породата за 2016 год. – и това бе кравата Анабела, от бик Рибейра Гранде. Второто място бе за Гротто, дъщеря на Атлуооа от Понте.
2. Австрия: – 7 425 килограма мляко от крава .Това е от статистиката излязла на 01.12.2016г за говедовъдството в Австрия, къдета се отглеждат  534 905 млечни крави (-0.2%) в 31 532 ферми. Средната производителност на всички крави е увеличена с 144 кг до 7 425 кг мляко от крава. А средното съдържание на мазнини и протеини е подобрено с 0,1% до 4,14% масленост и 3,40% протеин. Холщайна е с 8 701 кг и е безспорен лидер, следван от Кафяво швейцарско говедо с 7 360 кг и Симентал с 7 323 кг от крава годишно.
3.Франция: – Издаден е календар с поразголени фермери, което се е превърнало в традиция на Запад, а вече и в България. Френския
фотограф Фред Удон отиде още по-далеч: той реши да се 
съблече земеделските производители, чиято работа не е по-малко героична от работата например на пожарникарите. Резултатът е календар, показващ, че плевнята украсена с фотос на един атлетичен мъж също е привлекателно работно място.
4.Германия: – Министъра на земеделието на Долна Саксония – Кристиан Майер на 25 ноември тази година връчи голямата награда -. Златни Олга, за най-добър говедовъд на провинцията.
Наградата спечелиха трима братя – трето поколение фермери за които ще резкажем в следващите дни. Бяха отличени още 13 семейства говедовъди. 140 гости празнуваха заедно с призьорите – най-добрите от 9300фермери в провинцията. 
5.Гърция: – Внимание. Нодуларния дерматит не се отказал – Ликвидирани са 15 крави в Превеза, които дали са положителен тест за болестта. Инфекцията е потвърдена от анализа, направен във централният ветеринарен център на Атина. Има организирана защитна зона в префектурите Янина и Теспротия. Мерките в предпазната зона ще се запазват в продължение на 28 дни.
6.Румъния: – Европейската комисия отхвърли аргументите, на румънските власти насърчили закона, който изисква в големите хранителни вериги, стоките на дребно да се осигуряват от 51% местни производители. След отхвърлянето на тези аргументи, Комисията първоначално трябваше да затвори главата относно този закон, и следващата стъпка включваше автоматично  задействане на процедура за нарушение на Румъния. Комисията счита закона като нарушение на свободното движение на стоки в ЕС.
7. ФАО – около 800 милиона души в света страдат от глад, в същото време се увеличава на броя на затлъстелите. Става дума за около 600 милиона души с наднормено тегло и затлъстяване.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here