РУМЪНИЯ – обработваемата земя на прицел

0
“През последните години цената на земеделската земя в Румъния се е увеличила значително. Това увеличение е тясно свързано с доходи от производството и сумите изплатени на земеделските производители, от субсидиите през последната година”                  – каза министъра на земеделието Иримеску в интервю за Агерпрес.
Министъра допълни, че в края на 2016 г вече не е възможно хектар земя да струва по-малко от 2000 евро. А цената е  вече от 2000 до 9000 – 10 000 евро на хектар. Това зависи обаче от областта. Като се има предвид, че за земята в Румъния се получават добри субсидии, не се е чувало някои да продават под 2000 евро хектара. Ясно е, че ЗЕМЯТА е с главни букви и стойността и се увеличава. 
Министър Иримеску също говори за положението за закупуването на земя от чужденци. С новия закон ще се ограничи това явление.
 “Ако имаме 9 милиона хектара обработваема земя, се смята, че около 2 милиона и повече хектара сигурно са били продадени на чужденци. Ето защо ще направим някои ограничения, които са въведени от други държави – членки, а именно ограничаването до 150 хектара за физически лица и 500 хектара за юридически лица. Лигата на асоциациите на земеделските производители в Румъния (LAPAR) иска лимит от 2 000 хектара за фирми, но аз казвам, че не спираме никого да направи повече компании, като 500 хектара са за едно дружество.” 
Засега тези решения остават в бъдещето.
Източник: kanal6.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here